Агенција за водно подручје Саве

Ова подручја су на удару - издато упозорење за дио БиХ

  • Извор: Агенције
  • 01.07.2024. 12:38

Из Агенције за водно подручје ријеке Саве у понедјељак је стигло обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања за уторак и сриједу.

Упозоравају да је прогнозиран пораст водостаја усљед нових значајнијих падавина на већем дијелу водног подручја ријеке Саве у ФБиХ, посебно на сливовима Босне, Сане, Дрине и Тиње.

"Могуће су бујичне и урбане поплаве на сливовима ријека Сана, Саница и Блиха, на десним притокама ријеке Босне низводно од Сарајевског поља, на сливовима ријека Гостовић, Криваја, Лијешница, Усора, Спреча, Дрињача и Тиња", наводи се.

Навијач Енглеске се дрогирао на трибинама током Европског првенства

Навијач Енглеске се дрогирао на трибинама током Европског првенства

У наредна два дана прогнозирано је ванредно хидролошко стање, посебно на подручју:

  • доњег и средњег дијела слива ријеке Босне (на десним притокама ријеке Босне низводно од Сарајевског поља, на сливовима ријека Гостовић, Криваја, Лијешница, Усора, Спреча),
  • сливова Сане и Санице,
  • сливова Дрињаче и Тиње.

Обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје општина у Унско-санском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону.

"Сугеришемо надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу с овлаштењима, а службама које проводе мјере и активности заштите и спашавања људи и материјалних добара препоручујемо појачан опрез. Надлежне службе цивилне заштите треба да упозоравају становништво да постоји опасност од приласка обалама с обзиром на могуће повећање дубина и брзина течења воде у ријекама, те да им правовремено дају обавјештење са упутствима и смјерницама, како би становништво на вријеме предузело мјере самозаштите, с циљем смањења штета од штетног дјеловања поплава", истиче се у упозорењу.

Платни промет моћи ће обављати и ИРБ РС: Влада Српске утврдила сет закона

Платни промет моћи ће обављати и ИРБ РС: Влада Српске утврдила сет закона

Информације о актуелним и мјереним водостајима на свим хидролошким станицама на водном подручју ријеке Саве у ФБиХ су доступне на интернет страници Агенције за водно подручје ријеке Саве.

"Све активности на праћењу и обавјештавању о тренутном хидролошко стању се проводе у складу са Федералним оперативним планом одбране од поплава", упозорава се уз напомену да се обавјештење даје на основу прогнозираних података падавина, тако да промјена временске прогнозе може утицати и на прогнозирано хидролошко стање.


(Фото: Агенција за водно подручје ријеке Саве)

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.