Посебна симболика

Ова храна би обавезно требало да се нађе на васкршњој трпези

  • 29.04.2024. 08:52

Ускоро стиже Васкрс, а вриједне домаћице увелико размишљају шта ће то спремити за празничну трпезу.

Поред чорбе, предјела, хљеба и колача, на васкршњој трпези треба да се нађе и ова храна.

Мед

Од Аристотела до Вергилија, многи су антички аутори писали о пчелама. Увијек симболизује позитивне ствари, као што су обиље, мудрост, па чак и Божја ријеч.

Почела Страдална недјеља, посљедња недјеља Васкршњег поста

Почела Страдална недјеља, посљедња недјеља Васкршњег поста

На васкршњој трпези мед симболизује апостоле који су као пчеле разносиле ријеч Христову, па је добро да се тако и сви укућани засладе.

Јагњетина

Јагње је симбол самог Господа, рођеног у стаји међу јагањцима, гоњеног од људи вучје ћуди. Он је жртвено јагње које је трпељиво поднијело муке и смрт, и победоносно јагње које је Божје, на престолу небеском.

Фарбана јаја

За прослављање Васкрса вежу се бројни симболи и обичаји који варирају од земље до земље, а заједничко им је украшавање и фарбање јаја. Управо њиме се укућани прво и омрсе послије васкршњег поста.

Да ли за Васкрс треба фарбати паран или непаран број јаја

Да ли за Васкрс треба фарбати паран или непаран број јаја

Бојена јаја јесу симбол Васкрса, мада су прехришћански обичај. Овај симбол прољећног буђења извора живота постоји и у јеврејској религији.

Јаја бојена и кувана у луковини била су обавезна на трпези у дане у којима се празновала Пасха. Шарена васкршња јаја традиционално се поклањају на празик и у дане који следе иза Васкрса.

Погача

Умјесто куповног хљеба направите домаћи, свакако је много укуснији и љепше мирише. Хљеб је симбол самог Господа Исуса: “Ја сам хљеб живота”. (Јов. 6, 48). Тако је рекао Господ Исус гладноме људском роду.

Риба

Риба је симбол свих људи. Ловљење рибе означава ловљење душа људских за царство Божје. Риба је у вријеме прогона хришћана у Римском царству коришћена као хришћански знак распознавања, пошто грчка ријеч за рибу, “ихтос”, у себи крије почетна слова израза “Исус Христос, Божји Син, Спаситељ”.

Колико јаја би требало фарбати за Васкрс

Колико јаја би требало фарбати за Васкрс

Иако се риба једе током поста, због симболике се поставља и на васкршњу трпезу.

Квасац

Квасац је симбол небеског царства “јер од малог грумена квасца, сво тијесто ускисне”. Зато се васкршњи колач обавезно прави са квасцем, преноси Жена Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.