Град Бањалука

Отворен конкурс за суфинансирање вантјелесне оплодње, ово су услови

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2024. 08:48

Бањалука је расписала конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи за суфинансирање трошкова једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње који је отворен до 1. јула.

Пријавити се могу сви парови, односно жене до 45 година, што је, како каже Дајана Кузмановић, предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета "Рода", велики напредак.

Према њеним ријечима, проблем стерилитета је све учесталији, око 30 одсто парова бори се да оствари потомство, а вантјелесна оплодња у појединим случајевима једини је начин како би постали родитељи.

„Постоје одређени услови који се морају испунити. Оно што бих вољела да нагласим јесте да је ово трећи конкурс откако је тај правилник проширен. Град је уважио нашу иницијативу и сугестије и права у том правилнику су проширена. Прије су то биле жене до 42 године, сада су жене до 45 година. Услов који је прије постојао јесте да су урађена три неуспјела поступка у клиници са којом Фонд здравственог осигурања има уговор. Ми смо то мало 'претумбали' и проширили, сада се могу пријавити парови који евентуално требају на неки од хируршких поступака, донацију репродуктивног материјала и слично, без обзира на то колико су радили поступака“, рекла је Кузмановићева за АТВ јутро.

Обим права је већи, каже она и додаје да је и буџет повећан те ове године износи 150.000 КМ. Самим тим, и број парова који могу да добију средства је доста већи. Износ средстава која се појединачно добијају је 4.000 КМ

Напредак је и помјерање старосне границе жена које могу да конкуришу, каже Кузмановић, посебно када знамо да парови све старији улазе у брак те се помјерила старосна граница  за рађање како првог дјетета тако и сваког сљедећег.

„Јако је значајно да се помјерила та граница али би је требало помјерити на републичком нивоу, јер је то даље до 40 година за стоодстотно финансирање а до 42. године 50 одсто се финансира. радимо на томе, али је пуно теже мијењати правилнике на републичком него на локалном нивоу“, рекла је Кузмановићева за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.