LJubiša Ćosić

Opštinama omogućiti korištenje sredstava od šumskih bogatstava

  • 19.06.2018. 21:01

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić izjavio je da je potrebno raditi na izmjeni člana 89 Zakona o šumama kako bi se opštinama dozvolilo da nesmetano koriste sredstva na ime rente od šumskih bogatstava i da im ona neprekidno pristižu.

Ćosić, koji se danas sastao sa načelnicima opštine Drinić Milanom Grbićem, Oštra Luka Draganom Stanarom i Ribnik Radenkom Banjcem, naveo je da ove tri opštine u strukturi svojih budžeta od 30 do 40 odsto prihoda ostvaruju na ime rente od šumskih bogatstava. 

"Zauzeli smo opšti stav da model finansiranja opštinskih uprava bude riješen sistemskim pristupom, i to tako što bi se djelovalo na ujednačen regionalni pristup. U okviru Republike Srpske trebalo bi definisati podregije i opština koje njima gravitiraju, te formirati fiksni fond koji bi omogućio da zagarantovani iznos sredstava bude obezbijeđen za svaku lokalnu zajednicu", rekao je Ćosić Srni nakon sastanka u Driniću. 

Prema njegovim riječima, dogovoren je i zajednički nastup načelnika prema Vladi Republike Srpske tako što bi problem jednog bio predstavljen kao problem svih. 

On je naveo da su na današnji sastanak pozvani i načelnici opština Jezero i Istočni Drvar, ali su bili spriječeni da dođu. 

"Nas četvorica, od ukupno 64 načelnika opština, sastali smo se kod načelnika opštine Petrovac-Drinić Milana Grbića i razgovarali o svim pitanjima iz naše nadležnosti, kao što su finansiranje lokalnih zajednica i infrastrukturnih projekata, funkcionisanje domova zdravlja, podrška Vlade Republike Srpske - dakle, sve ono što čini život građana", rekao je Ćosić. 

Ćosić je istakao da Savez opština i gradova Republike Srpske sa svojim kapacitetima može biti sjajan zagovarač politika u lokalnim zajednicama, uz neizostavno partnerstvo Vlade Srpske i veliku pomoć predsjednika Republike Srpske, kao i solidarnost među načelnicima opština.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм