Pomoćnik ministra poljoprivrede

Oklješa za ATV: Ponašanje lokalnih vlasti u Bijeljini doprinosi širenju zaraze

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2023. 18:10

Dragana Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede za resor veterinarstva, rekla je za ATV da nedostaje podrška lokalnog krizbog centra u Bijeljini kada je u pitanju virus afričke kuge svinje, te da se ponašanjem loklanih vlasti u Bijeljini doprinosi širenje zaraze.

Ona je ovo komentarisala nakon što je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao da su bijeljinske vlasti u ovoj situaciji prepuštene same sebi.

Oklješa je rekla da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srpske preduzeli sve propisane mjere kada je u pitanje borba protv afričke kuge svinja. 

„Još 2019. godine donijeli smo propise kako bismo bili spremni. To je godina kada se ova bolset prvi put pojavila u Republici Srbiji te smo očekivali da će se pojaviti kod nas. Ono što je Ministarstvo prvo uradilo nakon informacije o pojavi virusa na području Bijeljine jeste da je donijelo rješenje šta se radi u ugroženom području“, izjavila je Oklješa za ATV.

Proglašena vanredna situacija u Semberiji

Proglašena vanredna situacija u Semberiji

Ona je rekla da se konstantno čuju prozivke kako nema naknade štete, i da li će je i kada biti, te dodala da u prvom rješenju Ministarstva stoji da sve mjere snosi Vlada Republike Srpske, odnosno da se finansiraju iz budžeta.

Oklješa je za ATV komentarisala i Petrovićeve izjave u kojima navodi da „nadležni u Bijeljinu dolaze i prošetaju“.

„Republički krizni štab je tu da izdaje naređenja lokalnom kriznom štabu i da s njim komunicira. Naši odlasci u Bijeljinu bili su u cilju komunikacije sa lokalnim kriznim centrom. Međutim, od predstavnika lokalnog kriznog centra veoma često dolazimo na neusaglašen stav, odnosno na neprihvatanje. Tako je bilo i u petak. Trebali smo imati sastanak, ali predstavnici lokalnog kriznog centra su bili na zaraženom području, kako oni kažu. Ono što mi moja struka nalaže je da u žarište ne treba ići kad se radi eutanazija, da se ne stvara dodatna gužva“, izjavila je Oklješa. 

Ona je rekla da su veterinari na terenu i da sjajno obavljaju svoj posao, međutim, nedostaje im podrška lokalnog kriznog centra.

Oglasio se Minić nakon proglašavanja vanredne situacije

Oglasio se Minić nakon proglašavanja vanredne situacije

„Konkretna podrška je da se obezbijede zaražena i ugrožena područja. To je ono gdje lokalni krizni centar treba da stupi na snagu, odnosno, da se obezbijede dezbarijere na ulazak u zaražena područja, i one moraju biti pod nadzorom. Tu mora da stoji punkt pripadnika MUP-a kako bi se stvarno i na pravi način obezbijedilo područje i na taj način spriječilo širenje bolesti“, istakla je Oklješa i dodala da ovakvim ponašanjem u Bijeljini samo doprinose da se bolest širi.

Kaže da su iz Ministarstva uvijek nudili pomoć, tokom svake komunikacije. Zahtjev za pomoć je došao u petak nakon sastanka.

„Izrazili su potrebu u ljudstvu i mehanizaciji za odvoz uginulih leševa, materijalno-tehnička sredstva i parcele u vlasništvu Republike Srpske kako bi nešto mogli iskoristiti za stočna groblja. Odmah u subotu se odreagovalo, dobili su spisak svih parcela u vlasništvu Republike Srpske a istovremeno smo tražili da nam kvantifikuju koliko čega im je potrebno, da bismo se mi mogli ovdje na najbolji mogući način organizovati. Prosliejdili smo im pomoć, međutim ta pomoć još uvijek nije raspoređena“, rekla je.

Trenutno je prijavljeno 75 žarišta afričke kuge svinje, 60 imanja je već sanirano, navela je, a ukupan broj eutaniziranih životinja je 2.400.

Пратите нас и путем Вибера