Тузла

Огласили се из Дома у који нису примили дијете које је злостављао очух

  • Извор: Агенције
  • 20.01.2024. 13:04

Из Удружења Земља дјеце у БиХ јавности су упутили апел, наводећи да надлежне институције не желе преузети 13-годишњу жртву коју је злостављао очух.

Међутим, из Дома за дјецу без родитељског старања у Тузли тврде да је ријеч о дјечаку који је тешко повриједио њиховог запосленика, а нанио је повреде и другој дјеци.

Из Удружења Земља дјеце у БиХ синоћ су навели да Центар за социјални рад из Сребреника, као ни Дом за дјецу без родитељског старања у Тузли не желе преузети бригу о 13-годишњем дјетету, жртви злостављања од очуха.

С друге стране, из Дома за дјецу без родитељског старања у Тузли истичу да је ријеч о малољетнику који је нанио тјелесне повреде једном од њихових запосленика, због којих је он завршио у УКЦ-у Тузла и на дуготрајном боловању, и то док је обављао дјелатност у најбољем интересу дјетета.


Ужас у БиХ: Очух оптужен за злостављање дјетета

Ужас у БиХ: Очух оптужен за злостављање дјетета

"Споменути малољетник је наносио физичке и психичке повреде другој дјеци са којом је боравио у одгојној породици, као и грубу материјалну штету самој установи. Иако се споменути малољетник третира као 'дијете повратник' који је кршио прописе и акте Прихватилишта за дјецу и Дома, Центар за социјални рад Тузла је покушао поново смјестити истог у Прихватилиште за дјецу Дома за дјецу без родитељског старања Тузла у неколико наврата", истичу из Дома за дјецу без родитељског старања у Тузли те додају:

"Упркос чињеници да Прихватилиште за дјецу није адекватна услуга за пријем малољетног и не може одговорити захтјевима за побољшање његовог стања обзиром на његове дијагнозе. Несхватљива је чињеница да је Центар за социјални рад Тузла који има највише дјеце коју су смјестили у Прихватилиште за дјецу и Дом за дјецу без родитељског старања Тузла заслијепљен жељом да се 'рјеши' бриге о малољетном на начин да стави седамдесет штићеника који су у Прихватилишту за дјецу и самом Дому у животну опасност, а поменутог малољетника неадекватно да збрину".

Како даље наводе, Дом за дјецу без родитељског старања Тузла је од 16. до 18. јануара 2024. године упркос свему са чим су се суочили са малољетником раније, ипак у најбољем интересу дјетета пружио смјештајни капацитет који су осигуравали припадници полиције, све у нади да ће надлежни Центар за социјални рад изнаћи рјешење и адекватно га збринути.

"У међувремену Центри за социјални рад Сребреник и Тузла су утврђивали надлежности и ништа даље нису урадили. Дом за дјецу без родитељског старања Тузла, увидјевши да се ствари не помјерају са мртве тачке, упућују допис Центру за социјални рад Тузла 17. јануара 2024. године у којем су навели чињенице и аргументе поткријепљене упутством за поступање у Прихватилишту Дома за дјецу без родитељског старања Тузла, који јасно и недвојбено потврђује став Дома да малољетник не може бити примљен, а ни задржан у Прихватилишту за дјецу", истичу из тузланског дома.

Како кажу, након што су се сви надлежни за случај оглушили, а Центар за социјални рад Тузла покушао присилно извршити смјештај дјетета и присилити управу дома да прекрши акте Прихватилишта за дјецу и дома који су на снази, штићеници дома када су сазнали да се покушава уселити малољетник који им је нанио физичку и психичку бол и патњу и пред њиховим очима тјелесно повриједио њиховог одгајатеља, дјеца Дома су се узнемирила уз плач и стрепњу.


Масовна туча у авиону Рајанера

Масовна туча у авиону Рајанера

"Тридесет запосленика Дома за дјецу без родитељског старања Тузла са представником синдиката и управе су се самоиницијативно ујединили у циљу заштите штићеника дома у којем су смјештене и бебе, те су се 19. јануара окупили у дому у вечерњим сатима као подршка заједничком ставу да се у првом реду заштите дјеца која су у Прихватилишту за дјецу и дому и да се не дозволи пријем малољетног дјетета и насилно кршење аката и прописа установе", наглашено је.

Из дома наводе да ће ова установа и даље радити у складу са законом, својим интерним прописима и у најбољем интересу дјеце.

"Јавност такође морамо упознати са чињеницама да је Дом за дјецу без родитељског старања Тузла у посљедње вријеме под константним притисцима, како од разних инспекција које до сада нису долазиле, али и од политичких актера који на све могуће начине покушавају преко установе која се брине о најосјетљивијој категорији друштва добити одређене политичке поене и уступке", тврде из дома.

С тим у вези, како закључују, не би били изненађени да се и ова ситуација покушава исполитизовати и направити од Дома за дјецу без родитељског старања Тузла "полигон" за политичке обрачуне, што је са њихове стране, као упосленика ове установе из области социјалне заштите, потпуно неприхватљив приступ проблемима који их тиште.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм