Власеница

Обиљежена 31 година од погибије 15 дервентских бораца

  • Извор: РТРС
  • 09.03.2024. 14:10

У Власеници је данас обиљежена 31 година од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске, која се борила широм Српске.

Чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација и локалних власти Дервенте и Власенице посјетили су Спомен-собу и положили вијенце на централни споменик погинулим борцима из Власенице.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла служен је парастос погинулим борцима из Дервенте. Положени су вијенци и цвијеће на спомен-плочу на војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да сваке године у Власеницу долазе са великом тугом због погинулих, али и с великим поносом.

- Допринос бораца из Дервенте слободи ових и других крајева и цијеле Републике Српске несумњиво је велики, али слобода се у нашој историји увијек плаћала скупо. Животима, дијеловима тијела и здрављем. Цијена која плаћена у Власеници је заиста висока и због тога морамо да чувамо то достигнуће - истакао је Вујичић.

Припадници 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске из Дервенте погинули су у рејону Церске 9. марта 1993. године. Борили су се широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.

У одбрани Власенице животе су изгубили Јанко Марић, Слободан Давидовић, Жељко Дујаковић, Борко Новић, Милош Миланковић, Митар Поповић, Мирко Давидовић, Мирсад Мујачић, Миладин Удовичић, Недељко Ђекић, Петар Чолић, Расим Мехмедовић, Дражен Бојанић, Винко Демировић и Недељко Драгојловић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)