Istočno Sarajevo

Obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije

  • Извор: РТРС
  • 22.05.2022. 16:41

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomenik "Slava srpskom borcu" u Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije koji je djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Obilježeno je pola vijeka od kako je Četvrti bataljon formiran kao bataljon Vojne policije ЈNA pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti u kasarni "Viktor Bubanj", te tri decenije od prvog postrojavanja u sastavu Vojske Repubilke Srpske - na lokalitetu Tvrdimići.

Trnovit ratni put sarajevskog pakla za većinu članova bataljona počeo je napadima paravojnih formacija na vojne i civilne objekte još sredinom aprila i u prvim majskim danima 1992. godine.

Ova formacija prošla je sva ratišta pod kontrolom Korpusa i to ne samo kao vojno-policijska, već i borbena jedinica.

Pripadnik Četvrtog bataljona Vojne policije Danilo Beribaka podsjetio je da je od ljudstva koje je pristupilo VRS 25. maja 1992. godine formiran ovaj bataljon koji je kao prištabska jedinica djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa.

- Preživljavanje Dobrovoljačke, pogibija komandanta, početak rata - bilo je grozno pošto niko nije shvatao šta se zapravo dešava, ni ja sam, iako sam služio vojsku ranije, ali je bilo iznenađenje da dojučerašnje komšije urade što su uradile. Mi ćemo nastaviti da se sjećamo naših saboraca i baštinimo tradiciju VRS - rekao je Beribaka.

Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragan Pjević rekao je da je kroz Četvrti bataljon prošlo 409 boraca od kojih je 21 poginuo.

Pjević je naveo da je 30 vojnika odlikovano najvišim vojnim priznanjima.


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)