"Подршка много значи"

Нови износ: Ево са колико новца ће Град Приједор помоћи родитеље

  • 01.12.2023. 19:30

За прво дијете 500, за друго 600, а за треће и свако наредно по 700 марака- једнократна је новчана помоћ коју ће додјељивати Град Приједор.

Када је ријеч о близаначкој трудноћи обоје дјеце третираће се као другорођени. Млади родитељи кажу да им подршка града много значи. 

"Износ је био далеко мањи када сам први пут родила. Имам троје дјеце сада сам већ добила ту већу награду и за почетак за родитеље који немају ништа и немају неки основних средстава то је нешто што може помоћи у прву руку", рекла је Милена Гашић.

"Ја сам млади родитељ и сматрам да је то подршка од града и да значи младим људима", каже Ђорђе Кондић.

Измјена правилника подразумијева и да је рок за подношење захтјева за новорођено дијете био годину дана. Сада је смањен на два мјесеца.

"Што се тиче суштинских измјена у правилнику водили смо тиме да ускладимо правилник о дјечијој заштити па смо изједначили, а по правилнику старом за прворођено дијете је било 500 марака, накнаде за прво дијете, сада смо ишли да уколико се ради о близаначкој трудноћи обоје дјеце се третирају као другорођена дјеца. То су неке олакшице", каже Оливера Брдар Мирковић, начелник Одјељења за образовање, здравство, социјалну заштиту, пронаталитетну и демографску политику града Приједора.

Из Градске управе наглашавају и да родитељи уз захтјев за новчану подршку не морају да прилажу родне листове, јер ће се то доказати кућном листом, а након тога бити провјерено службеним путем. У овогодишњем фонду за наталитет предвиђено је 300 000КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: