Дервента

Необична ''командна соба'' на фарми пилића

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2024. 19:43

Сједи, лежи, одмара, гледа АТВ-а, а онда баци поглед кроз прозор и на своју фарму пилића. Тако је Лука Новић осмислио свој посао фармера у пензионерским данима у Календеровцима. Све диригује из командне собе. Саградио ју је у склопу фарме.

"Овај прозорчић ја сам направио баш зато. Лежим и спавам и онда имам тајмер укључим будилник кад су пилићи мали због температуре, да не би ватра или тако нешто, по потреби прошетам“, каже фармер из Дервенте Лука Новић.

Ту је и видео-надзор - кад се са фарме мора кратко на кафу у комшилук. За оне теже послове, признаје, ангажује и раднике. На фарми је аутоматизовао све што је могло. 

А када није у својој командној соби Лука је поред командне табле. Ту подешава вентилатор, расвјету, хранилице и све што је потребно пилићима како би што боље напредовали. 

Лука је мали фармер, али посао одлично иде. Помаже и супруга. А све што брачни пар заради, потроши искључиво на путовање. Кажу, коса је одавно сиједа. Вријеме је да се више ужива.

"На море идемо четири пута. Прољеће, јули Игало, септембар Бар и новембар сад идемо беремо воће. Све смо прилагодили да уживамо. Немам зашто сад штедјети. Дјеца ситуирана, имају више него ја, ја задовољан с овим што имам“, каже фармер из Дервенте Лука Новић.

Прича и да је цијелог живота маштао да буде фармер. Та жеља остварила му се прије 11 година када је новац од отпремнине уложио у фарму пилића. Није се покајао. Откуп је загарантован, цијена добра, а посао није захтјеван.

Пратите нас и путем Вибера