Prevencija

Najezda stjenica u zgradama u Sarajevu, evo šta je rješenje

  • Izvor: klix.ba
  • 25.01.2023.07:50

U nekoliko naselja u Sarajevu ponovo su se pojavile stjenice koje zadaju velike probleme stanarima koji dane i noći provode u strahu, panici i ne znaju šta učiniti. Međutim, prevencija je najbezbolnije rješenje.

Stjenice su insekti koji su poznati i kao "turistički" insekti. Pretpostavlja se da su se stjenice u Sarajevu pojavile još prije dvije-tri godine.

Za Klix.ba ovu tematiku detaljno je objasnila Elna Ibrahimović, epidemiolog i direktorica firme "Sanitacija" koja se bavi uslugama profesionalne dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije. Na početku je objasnila zašto se stjenice pojavljuju upravo u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo.

"Tu imamo najviše tzv. kolektivnih smještaja, odnosno nebodera i višespratnica. U posljednje vrijeme jako je popularno iznajmljivanje stanova na dan, tako da pretpostavljam da je i zbog toga povećana frekvencija u domaćinstvima. Stjenice su se prije pojavljivale samo u hotelskim i ugostiteljskim objektima, međutim sada je javljaju i u stanovima", kaže Ibrahimović.

Šta izazivaju?

Stručnjakinja kaže da stjenice ne mogu ugroziti život, ona samo stvara neugodnu iritaciju i dermatitis na koži.

"Kao neko ko se dugo bavi ovim poslom, mogu reći da pojava i ujed stjenice dovode do jako lošeg psihičkog stanja pacijenata. Stjenica je noćni insekt, koji u noćnim satima vrši ujede i ispušta svoje anestetičko djelovanje i to od 4-6 ujutru. Baš zato mi ne osjetimo sami ubod. Stjenice vrše tačkasti ubod, te kada se probudimo možemo po tijelu naći tačkaste krvave mrlje na posteljini, vešu i odjeći. Time sve počinje, nakon čega se javljaju iritacije, dermatitis, a može doći i do alergijskih reakcija", objasnila je.

Takođe, važno je naglasiti, kako nam je rekla sagovornica, da su posebno osjetljiva djeca, bebe, starije i one osobe koje su sklone alergijskim reakcijama.

"Dezinsekcija je postupak uništavanja insekata. Za svaki insekt mi imamo poseban profesionalni preparat, te se vrši poseban tretman. Stjenice su tvrdokorni insekti koje je jako teško istrijebiti zbog njihovog obitavanja, nalaze se u drvenim plohama, madracima… Stjenice imaju svoje inhibitorno stanje, gdje mogu živjeti bez hrane, odnosno krvi i po nekoliko godina", tvrdi direktorica Sanitacije.

Neredovna dezinsekcija

Zanimalo nas je i da li se ovaj problem u Sarajevu pojavio zato što se dezinsekcija ne obavlja redovno.

"Dezinsekcija se ne radi redovno, tačnije, radi se po potrebi, i to ne samo kod nas, nego i u svim drugim zemljama. Za hotelijere i ugostitelje vrijedi drugo pravilo, postoji Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te hetelijeri i ugostitelji dezinsekciju moraju obavljati svaka tri mjeseca", kaže Ibrahimović.

Tvrdi da se u Kantonu Sarajevo redovno održava i prati situacija po ovom pitanju, međutim, ističe kako je problem da se je drugi problem kada se dogodi "unošenje" stjenica i tri mjeseca nakon dezinsekcije.

"Prije tri mjeseca je urađena preventivna dezinsekcija za mrave i žohare, ali stjenice su stvarno specifične po tom pitanju. Niko u svijetu ne radi preventivnu dezinsekciju za stjenice", poručuje Ibrahimović.

Postoji rješenje

Za kraj Elna Ibrahimović je objasnila na koji način spriječiti pojavu stjenica u stanu, te kako se s njima izboriti.

"Važno je znati da se stjenice ne prenose fizički s čovjeka na čovjeka, nego se uglavnom prenose u prljavom vešu i posteljinama. Treba obratiti pažnju na samo čišćenje prostora, kada u prostor unesete neki novi komad namještaja obavezno ga dobro pregledajte, kao i madrace i sve drvene površine. Neophodno je često prati posteljinu i prljav veš i to minimalno na 60 stepeni celzija, jer stjenice uginu na temperature od 48 stepeni, kao i na temperaturama nižim od -17 stepeni", kazala je.

Tagovi: