Антонија Верхаз

На УКЦ-у се лијечи 107 заражених ХИВ-ом

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 13:27

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 107 пацијената од ХИВ-а и сви су стабилни захваљујући терапији која се стално унапређује, истакла је начелница Клинике за инфективне болести Антонија Верхаз.

Верхазова је рекла да су у претходној години евидентирана два смртна случаја - преминули су пацијенти код којих је касно постављена дијагноза.

Она је рекла да се због тога ставља акценат на рано откивање ове болести јер она није толико тешка и опасна као што је била прије 20, 30 или 40 година.

- Тренд оболијевања из године у годину је у повећању, можда због тога што је већа и боља доступност тестирања - рекла је Верхазова.

Верхазова је рекла да ХИВ данас спада у хроничне заразне инфекције које се држе под контролом захваљујући ефикасној терапији, те напоменула да УКЦ има сву доступну дијагностику, а да терапију обезбјеђује Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ, осим да лијечи пацијенте, има обавезу да ради и на превенцији настанка и ширења обољења, а истовремено на едукацији здравствених радника, студената и становништва.

- То радимо и данас - радимо бесплатне прегледе и овим путем желим да позовем све становнике који сматрају да су били у неком контакту или припадају некој ризичној групи да дођу на тестирање у УКЦ - рекао је Ђајић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: