Klinika za psihijatriju

UKC-Srpske: Tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod pacijentkinja sa dijagnozom depresije

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2023. 08:21

U Klinici za psihijatriju UKC Republike Srpske primijenjen je moderan i efikasan oblik liječenja psihijatrijskih bolesti - tretman transkranijalnom magnetnom stimulacijom kod dvije pacijentkinje sa dijagnozom depresije koje su na bolničkom tretmanu u kabinetu za tranksranijalnu magnetnu stimulaciju.

Iz UKC-a Srpske napominju da su prošle godine za aplikaciju ove metode završena dva kruga edukacije online i završna edukacija uživo pod mentorstvom i supervizijom specijaliste za aplikaciju transkranijalne magnetske stimulacije Matijasa Kienlea iz Danske, a nakon toga pristupilo se izradi protokola za liječenje pacijenata sa depresijom. 

“U narednom periodu naša ustanova će se truditi da započne u tretmane drugih mentalnih poremećaja ovom metodom  i izraditi protokole  za uključivanje pacijenata u proces liječenja. Ova metoda se pokazala efikasnom i u liječenju opsesivno-kompulsivnog poremećaja, bolesti zavisnosti i drugih psihijatrijskih stanja”, kažu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.

Praksa i istraživanja su pokazali da se ova metoda može koristiti lako i bezbijedno u kliničkom  okruženju kroz hospitalni i ambulatni tretman.

“Ovo je još jedan pokazatelj da je prioritet rukovodstva naše ustanove ulaganje u edukaciju kadra, nabavku savremene opreme i uvođenje novih procedura kako bismo pružili što bolje usluge našim pacijentima”, saopšteno je iz UKC-a Srpske.