Kod Sanskog Mosta

Mještani u strahu: Medvjed protrčao pored benzinske pumpe!

  • Извор: Независне
  • 12.09.2023. 09:01

O tome da medvjedi sve više postaju prijetnja naseljenim mjestima na području opštine Sanski Most svjedoči i slučaj od prije par noći kada je mladi medvjed snimljen u blizini benzinske pumpe Tomina, nekoliko kilometara od grada na Sani.

Medvjed se obreo usred ovoga sela, a mještani su u strahu i kažu kako ovakav slučaj nikada do sada nije zabilježen.

Istovremeno, i druga rubna naselja na ovome prostoru, koja gravitiraju grmečkim šumama, mjesta su koja gotovo svakodnevno posjećuju medvjedi. Najčešća šteta koju čine je na pčelinjacima, pa su tako u danima proteklog vikenda na njihovoj meti bila dva pčelinjaka u naseljima Kamengrad i Lipnik, gdje je uništeno više košnica s pčelinjim društvima.

Već snimio pjesmu: Milan Stanković se zbog ove žene vraća na javnu scenu!

Već snimio pjesmu: Milan Stanković se zbog ove žene vraća na javnu scenu!

U Lovačkom društvu “Sana” se pribojavaju da bi ovakvi slučajevi u narednom periodu mogli biti učestali s obzirom na povećanu brojnost medvjeda i činjenicu da je zbog nerodne godine sve manje hrane u njihovim prirodnim staništima.

– Medvjedi su u potrazi za hranom i zbog toga se spuštaju u nizinske predjele, u okolinu naseljenih mjesta. Životinja kada je gladna, spremna je na sve, pa je moguće u opasnosti i stočni fond. Do sada na ovim prostorima nisu zabilježeni napadi medvjeda na čovjeka, ali treba biti oprezan i povući se prilikom susreta s njim – kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva “Sana”.

Ruski avion sa 159 putnika prisilno sletio u polje!

Ruski avion sa 159 putnika prisilno sletio u polje!

Prema njegovim riječima, posebno treba biti oprezan ukoliko dođe do susreta s medvjedicom koja šeta mladunce, s obzirom na to da ženka medvjeda, u namjeri da zaštiti podmladak, može biti agresivna u takvim situacijama. Lovci kažu kako su često na meti prozivki zbog ovog problema, ali da su im ruke jednostavno vezane, jer je jedino u Federaciji BiH, kada je u pitanju region, u posljednjih desetak godina na izričitoj snazi zabrana lova na medvjede.

– U svim okolnim zemljama, pa i na prostoru Republike Srpske, dozvoljen je lov na medvjede u skladu s pravilima gazdovanja i njihovim brojnim stanjem. Međutim, u Federaciji BiH zakonski propisi koji regulišu ovu oblast su izuzetno komplikovani, neophodno je dobiti saglasnost više ministarstava, institucija, pa čak i udruženja za zaštitu životinja i sve to komplikuje situaciju – kaže Kljajić.

Dva medvjeda snimljena pored puta u BiH

Dva medvjeda snimljena pored puta u BiH

Usljed zabrane lova brojno stanje medvjeda na području Sanskog Mosta, ali i ostalih gradova i opština na području Unsko-sanskog kantona se znatno povećalo, a sanski lovci pretpostavljaju da samo u lovištu kojim gazduju obitava preko stotinu odraslih primjeraka medvjeda, pišu Nezavisne.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм