За свој рад добио 30 признања

Митар (99) је најстарији волонтер Црвеног крста: Снагу ми даје то што помажем људима

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 07:04

Природа је сила и њени закони дјелују. Нисам у стању да све говорим тачно у реченицама, по књижевном језику. То да ми опростите, почиње своју причу Митар Медовић, старина од 99 љета.

Више од половине свога живота, или да будемо прецизни, 56 година, посветио је помагању другима. Најстарији волонтер и још увијек активан члан Црвеног крста. 

- Некако ми то било најпогодније јер сам био у служби милиције 22 године, па сам имао контакте са Црвеним крстом и центром за социјални рад - каже Митар, најстарији волонтер Црвеног крста.

Физичка снага, каже Митар, мало га издаје. Умно још може да допринесе. Ипак, снагу и истрајност даје му осјећај задовољства у чињењу добра другима. 

- Имам велики осјећај, моралну снагу добијао сам кроз читав живот, имам вољу за живот и да помажем људима - додаје Митар.

За свој рад добио је 30 признања. Међутим, она највећа су 10 људских живота које је спасио од сигурне смрти. Велики допринос дао је и у разорним поплава из маја 2014. А прва, велика акција у којој је учествовао је она из 1969., након земљотреса.  

- У деценијама волонтерског рада, на одмор се није мислило, нити ишло. Ту је био и када је требало прихватити и збринути српски народ који је у колонама пристизао из Хрватске. Живо се присјећа свега.

- По највећој зими, децембар мјесец, долазак у Бањалуку пјешице, тога се сјећам - наглашава Митар.

Када смо га питали за формулу дуговјечности и виталности само се насмијао. Тачно не може да каже у чему тајна крије, али наслућује.

- Не знам, али снагу ми је давало то што сам помагао народу - јасан је Митар.

И док је жив, закључује Митар, људи ће му давати снагу да помаже. Ни 100 свјећица на торти, које се ближе, у томе га неће зауставити.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.