Održana 21. kestenijada

Miris pečenog kestena širi se ulicama Kostajnice

  • 14.10.2018. 20:33

I to je dvadeset prva kostajnička Kestenijada. Korzo je zatvoren a gosti su stigli sa svih strana. Imali su čime da se počaste - čorbe su se krčkale na svakom koraku, ni drugih delicija nije nedostajalo ali je glavna zvijezda, logično - kesten.

"Ove godine mnogo rodio ali je malo crvav, međutim, to je pokazatelj da je zdrav. Tako da ove godine imamo dosta kestena za naše goste koji dolaze u Kostajnicu za Kestenijadu," kaže Rade Nožinić. 

Rade je ručno pekao kestenje. Nekoliko metara dalje, izum koji bi mu dobro došao - mašina sve radi sama. 120 kilograma kestena pripremi se za sat vremena. 

"Sami osmislili, uradili, sve je to improvizacija, čisti unikat. Jako je funkckionalna, automatski peče kesten i guli, sve operacije radi da zadovolji ukus potrošača," pojašnjava Husein Ičanović iz Bužima.

Kestenjem pečenim na neobičnoj mašini zasladili su se ministar turizma i načelnik opštine. Obojica se slažu da Kostajnica nema većeg brenda od kestena. 

"Upotpuniće turističku ponudu na završetku sezone u ovoj godini i siguran sam da ova manifestacija samo pokazuje da sve ovo što je dobro na ovom prostoru, a to je kesten, ima svoje mjesto i svoj značaj," rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi Srpske. 

"Kostajnica je prepoznatljiva i dobila je ime po kestenu. Manifestacija znači za afirmaciju grada kao i afirmaciju trgovine, ugostiteljstva i turizima uz jaku privredu koju imamo," kaže Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.  
Na Kestenijadu su stigli gosti iz susjednih opština, ali i prijateljskih gradova iz Hrvatske. Šale se i kažu da ih je privukao miris kestena preko granice. I ne samo kestena. 

"Kuvamo paprikaš, imamo puno jela, kolača, pita, slanih, slatkih... svašta nešto za probu i degustaciju, džabe dajemo narodu. To je za nas veliki događaj, svi radnici Tropik Kostajnice se pripremaju i oduševljeni smo," kaže Mirjana Radanović, radnica Tropika. 

Provod na ulicama potrajaće do kasno u noć. Muzika se, u popodnevnim časovima, tek uštimavala. Mali kesten, i ove godine, napravio je veliku žurku u Kostajnici. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм