Ministarstvo nauke i tehnologije

Ministarstvo podržava pojedinačne inovatore

  • 29.11.2018. 15:36

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Beogradu da Vlada Srpske podržava inovatorstvo, te poručio da su nova znanja šansa za tehnološki napredak.

"Ljudski resurski su najveća razvojna šansa našeg društva, a možemo pomenuti i razvijenu sofisticiranu industriju, kao što je elektronika, što se posebno veže za Banjaluku. To se svakako dovodi u vezu sa modernim razvojem poput digitalizacije, razvoja softvera", rekao je Šeranić u izlaganju na regionalnoj ministarskoj konferenciji o inovacijama "Razgovor o inovacijama 2018". 

On je dodao da ministarstvo na čijem je čelu podržava pojedinačne inovatore, mala i srednja poduzeća kroz finansijske i nefinansijske instrumente. 

"Finansijski instrumenti uključuju podršku na temelju javnih poziva, dok nefinansijski instrumenti uključuju rješenja koja odgovaraju interesima inovatora", naveo je Šeranić. 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo podržava rad Inovacionog centra Banjaluka /ICBL/, koji je posvećen stvaranju budućih poslova usmjerenih na iskorištavanje novih znanja i tehnološki napredak, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnologije Srpske. 

"Iako je ICBL relativno mali inkubator, on je veoma aktivan u pružanju pomoći preduzetnicima u Republici Srpskoj, sa posebnim naglaskom na povezivanje istraživanja i razvoja s industrijom", rekao je Šeranić. 

Šeranić smatra da je najslabija karika niska svijest o važnosti inovacija za cjelokupni privredni razvoj, posebno među vodećim industrijama i kreatorima politike. 

"Iz perspektive kreatora politike, mogu da kažem da mnogi politički lideri ne razumiju i nisu svjesni društvenih prednosti istraživanja i inovacija. Pored toga, problem je i odliv mozgova i trenutno smo vrlo siromašni u privlačenju talenata, što govori i podatak da je BiH je, kada je to tome riječ, BiH na 135. mjestu od 137 zemalja", naveo je on. 

Šeranić kaže i da je domaća industrija gotovo potpuno zavisna o malim i srednjim poduzećima koja rijetko imaju odjeljenja za istraživanje i razvoj. 

"Ministarstvo nauke i tehnologije podržava inovatore i organizacije kroz grantove ili ilidirektnim transferima organizacijama koje podržavaju istraživanja i inovacije", pojasnio je Šeranić. 

On smatra da saradnja između istraživanja i razvoja i industrije nije na odgovarajućem nivou i da treba raditi na njenom unapređenju. 

Šeranić je rekao da Vlada Srpske nastoji da stvori povoljne uslove za razvoj inovacija i da osigura ograničene subvencije za podsicaj inovacija, što, kako kaže, podrazumijeva pravni i administrativni okvir koji podstiče domaća i strana ulaganja, a uglavnom nefinansijske instrumente kao što je smanjenje poreskih opterećenja. 

Regionalna konferencija o tehnološkim inovacijama okupila je na jednom mestu sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. 

Konferencija, koju je organizovao "Kolor medija komjunikejšns" /Color Media Comunikations/ pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, trebalo bi da doprinese stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке