Директор Фонда ПИО Републике Српске

Милић за АТВ: Да нисмо провели пензиону реформу, пензијски систем би био у далеко неповољнијем положају

  • 19.09.2023. 21:23

Младен Mилић, директор Фонда ПИО Републике Српске, најавио је сусрете директора пензијских фондова из земаља региона, који ће се одржати у Бечићима и Будви, а на сусрете долазе и представници аустријског пензионог фонда.

Главна тема ове године јесте ко најдуже ради и ко најстарији одлази у пензију, да се види са колико просјечно година стажа се оставрује право на старосну и инвалидску пензију, од Словеније до Сјеверне Македоније.

„Када говоримо о просјечним годинама старости и остваривању права на старосну пензију у Републици Српској, сада смо на 63 године старости и то је један од ефеката проведене реформе пензијског система. Да нисмо провели реформу и усвојили закон о пензијско-инвалидском систему, који је у примјени од 1.1.2012. године, ми сасвим сигурно не бисмо данас говорили о цирка 280.000 корисника права и преко 332.000 осигураника него  би говорили можда о 340.000 до 350.000 корисника права и можда  ових 332.000 осигураника и тиме би пензијски систем Републике Српске био у далеко неповољнијем положају“, изјавио је Милић гостујући у Теми дана АТВ-а.

Он је рекао да је у току такозвани прелазни период до 2023. године када ће се у потпуности изједначити услови и за жене и за мушкарце у погледу година живота, односно старости.

„Наглашавам да жене могу да оду у пензију и са 35 година стажа и 58 година живота у овој 2023. години. Осим тога, сваки осигураник женског пола, односно мајка, уколико жели да оствари пријевремену пензију, може да се приликом подношења захтјева изјасни колико има дјеце, и за тај број се умањује потребан број година радног стажа“, навео је Милић.

Гостовање Младена Милића у Теми дана можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм