Шта је то?

Метеоролози све више спомињу поларни вортекс: Какве су шансе да нас закачи

  • Извор: Агенције
  • 02.01.2024. 16:53

Метеоролози све више спомињу о поларном вортексу, али шта заправо значи тај појам и има ли шансе да таква катаклизмичка зима захвати и наше подручје.

Метеоролог Небојша Субановић појаснио је да је поларни вортекс карактеристичан за подручје Сјеверне Америке, али не и Европе.

"Јако су мале шансе да се такве катаклизмичке зиме догоде у Европи", каже он за "Загреб.инфо".

"То је једна релативно уска пруга брзог ваздуха који кружи око поларних крајева. Може имати промјере од 100 до 300 километара и стално постоји. Међутим, оно што је његова карактеристика, уз велике брзине вјетра, јесте да се налази на висинама изнад осам километара и није правилна кружница, него има таласаст облик, као вијугав пут и амплитуда тих таласа се мијења. Значи понекад се тај талас спусти према југу више него што је уобичајено. Обично се то спуштање догађа на сјеверноамеричком континенту па се некад протегне и на Атлантик. У том случају се јављају велике хладноће па су зиме врло јаке", објаснио је Субановић.


Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Али у Европи се, наглашава, тај ефекат не види. За наше подручје је пуно важнија ситуација над Сибиром.

"Вријеме над Европом диктирају двије појаве. Циклони над сјеверним Атлантиком, те антициклон над Сибиром. Када су услови такви да је сибирски антициклон довољно јак и заузме већи дио европског континента, углавном источног и средњоевропског, тада он спречава долазак циклона с Атлантика над Европу и тада имамо врло суве и хладне зиме", закључује Субановић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм