Maturanti se spremaju za upis u srednje škole

  • 29.05.2021. 19:47

Maturantkinje Osnovne škole Sveti Sava u Bijeljini Jana Mrdić i Lorena Novaković prisjetile su se prvih dana u školskim klupama. Devet godina kasnije planiraju nove školske korake. Sa pomiješanim emocijama, sjetom na sve što ostavljaju iza sebe i radovanjem svemu što slijedi spremaju se za novo životno razdoblje - srednju školu. Tu im se putevi razilaze.

- Ta odluka je bila dosta teška za mene ali se ipak izbor sveo na gimnaziju jer još uvijek ne znam šta ću studirati. Smatram da je gimnazija odlična podloga za svaki fakultet tako da se radujem novom društvu, profesorima, školi i okruženju – kazala je Jana Mrdić, maturant Osnovne škole "Sveti Sava" u Bijeljini.

Za upis u školu o kojoj maštaju, Jana i Lorena imaju dvije šanse: javnim konkursom određena su dva upisna roka: junski od 14. do 25. juna i julski od 5. do 16. jula. U srednjim školama u Bijeljini sve je spremno za prijem novih učenika.

- Za ovu školsku godinu mi smo planirali upis 41 odjeljenja po 24 učenika. Negdje ukupno svršenih osnovaca je oko 876 s tim da mi planiramo još jedno odjeljenje više, prosto zato što određeni broj učenika dolazi sa strane i to je brojka sa kojom mi startujemo u novu školsku godinu – rekao je Duško Đurić - predsjednik aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini

Da li će upisati školu zavisi od broja bodova. Bodovanje se vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz 5 predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji maturant konkuriše. Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

Тагови: