Политиколог

Маленица: Мигранти све већи проблем западних земаља

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2024. 21:15

Стање на Западу је забрињавајуће, јер мигранти постају све већи проблем тамошњих земаља, рекао је ово између осталог гостујући у Централним вијестима АТВ-а политиколог из Центра за друштвено-политичка истраживања Љубиша Маленица.

- Стање на Западу по питању миграната је забрињавајуће. Оно што прво упада у очи јесте погоршана безбједносна ситуација у тим земљама. Уочава се да је један читав идеолошки наратив, да ће Запад бити способан да мигрантске заједнице интегрише, заправо је погрешан, није се остварио онако како су то замислиле елите западних држава с обзиром да људи који пристижу у Европу, нису празни листови папира, него људи који су поникли у другом миљеу, културном, цивилизацијском, идеолошком, вјерском, који се разликује од самог Запада - каже Маленица.

Кривицу за тренутно стање, каже Маленица, сносе европске елите.

- Кривица за овакво стање у Европи, мора се смјестити у самим европским елитама, које су допустиле да ситуација деградира до њеног тренутног стања. Меркел је била једна од политичара који су утицали на миграције ка Европи. Они су вјеровали у то да је Западна цивилизација врхунац људског постојања и развика и да ће моћи лагано да појединце асимилују у своја друштва - наглашава Маленица.

Мигранти су све чешћи актери злочина у европским земљама.

- Имамо низ примјера гдје су мигранти главни актери злочина који се почињавају над аутохтоном популацијом, рецимо, сукоби на улицама Британије и Француске. Западни модел је изгубио неку свој моћ и привлачност. Дати концепт, више нема способност да асимилира друге - појашњава Маленица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм: Трка за благом (16+)

    Филм: Трка за благом (16+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм