80 godina od pogibije

Lepa Radić - najmlađa heroina Narodno oslobodilačke borbe

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2023. 12:04

Danas se navršava 80 godina od tragične pogibije Lepe Radić, jedne od najmlađih heroina Narodno oslobodilačke borbe koja je u trenutku vješanja u Bosanskoj Krupi, imala 17 godina.

Lepa Radić rođena je 19. decembra 1925. godine u Gašnici kod Gradiške, kao drugo dijete zemljoradnika Svetozara Svete Radića. Čim je u julu podignut ustanak na Kozari, u partizane su otišli Lepin otac, stričevi Vladeta i Voja, i strina Јovanka.

Nakon neuspjele ofanzive na kozaračke partizane, Nijemci su upali u Gašnicu i počeli da iskaljuju bijes na mještanima. Ustaše su znale da su Radići u partizanima, pa su pohvatali sve preostale članove porodice, među kojima je bila i Lepa, i strpale ih u zatvor u Gradišci. Nakon što je sa sestrom Darom puštena iz zatvora, nisu se vraćale kući, već su otišle na Kozaru, pridružile se ostalim Radićima partizanima i stupile u Grbovačku partizansku četu.

Sestre su tada imale 16 i 17 godina. Odvažnost Lepe Radić i danas je inspiracija mnogim domaćim i stranim umjetnicima.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм