У Националном парку "Сутјеска

Кустурић: Пожар се проширио, одговорност на Сарајеву јер не одобрава помоћ Србије

  • 12.08.2024. 09:55

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да се пожар проширио током ноћи у Националном парку "Сутјеска" код Фоче и да је активан још један на територији Билеће, те апеловао да се одобри долазак хеликоптера из Србије без чије помоћи пожар неће бити стављен под контролу, што у овом тренутку не дозвољава Сарајево и министар Елмедин Конаковић.

- Мислим да нећемо угасити овај пожар у НП, а требало би да почнемо с гашењем пожара у Билећи. Упутио бих апел Сарајеву да одобре долазак хеликоптера из Србије који имају ведро од 5.000 литара и помогне нам. Да је тај хеликоптер био овдје, овај пожар би већ био угашен - поручио је Кустурић.

Наводи да је у контакту са командантом Хеликоптерске јединице МУП-а Србије, те да већ имају захтјев из Грчке за гашење пожара и ангажман њиховог хеликоптера.

- Хеликоптерска јединица МУП-а Србије већ је гасила пожар у Сјеверној Македонији три пута и они су има захвални на томе. Само паметни из Сарајева не дозвољавају да хеликоптер дође овдје. Лично их сматрам одговорним за сву штету која је из часа у час све већа и већа - истакао је Кустурић за Срну.

Највећа одговорност је на министру иностраних послова Елмедину Конаковићу који, по ријечима Кустурића, скупља јефтине политичке поене док пожар уништава све пред собом.

- Поручујем овима у Сарајеву, који спречавају долазак хеликоптера из Србије, да пронађу помоћ хеликоптера из било које друге државе да нам помогне. Није важно да ли су то Словенија, Хрватска или било која друга држава које су нам помагале и за вријеме поплава 2014. године. Летио сам с њима тада и нико из Републике Српске није правио проблем. Лично ћу похвалити тај потез - нагласио је Кустурић.

Међутим, сматра да за Сарајево није упитан долазак хеликоптера, већ је проблем што је хеликоптер из Србије.

- То одговорно тврдим. Одговорни су они у Сарајеву јер се нуди помоћ а они је не прихватају. Штета је све већа и већа. Пожар је већ захватио црногоричну шуму. Због чега, када се могло реаговати - рекао је Кустурић.

Наглашава да је свака секунда драгоцјена, те због тога тражи хитну реакцију.

- Трећи дан моји пилоти и ја летимо по седам часова. Дајемо максимум и преносимо реално стање на терену. То могу потврдити и пилоти Оружаних снага БиХ који су јутрос били на гашењу пожара - истакао је Кустурић.

Он каже да то није довољно, те да је ангажован и хеликоптер Министарства унутрашњих послова Српске.

- Укључен је и хеликоптер МУП-а Републике Српске који ће пребацивати ватрогасце на неприступачна мјеста. Проблематично је што се појавио још један пожар у Билећи и то је велика пожаришна линија - рекао је Кустурић.

Наводи да је до сада у НП код Фоче избачено преко 100 тона воде, те је истакао да тренутни ангажман није довољан да се пожар стави под контролу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.