Уредник Информативног програма АТВ-а

Кос: Откази новинарима су искључиво због америчке администрације и америчког амбасадора

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2024. 20:57

Због Мајкла Марфија и Америчке амбасаде у Сарајеву, 80 радника УНА телевизије остало је без посла.

Како је носити се са срамним америчким санкцијама и свим оним чиме се америчка амбасада успут на свом походу служи, најбоље знамо ми на АТВ-у.

На нас су ударили међу првима, па онда још једном, и ево, већ двије и по године, те ударце нису поткријепили нити једним валидним аргументом или доказом за своје испразне тврдње. И као што смо рекли, ми, упркос притисцима, немамо проблем да кажемо да такав сценарио није нормалан, и да судбину колега са УНА телевизије, не заслужује нико.

Уредник Информативног програма АТВ-а Милијана Кос, каже да је то што се десило УНА телевизији, прва велика посљедица америчких санкција.

- То је прва велика посљедица оног што ради Америчка амбасада у БиХ. Тога да не презају ни од чега, да им ништа није битно, да им није битно што 80 људи остаје без посла. Ја сам увјерена и знам сигурно да ће и руководство наше куће и сви они који су ту, који могу да одлучују и донесу одређене одлуке, да ће наћи простора, наћи мјеста, и пружити руку свим ти људима који желе да, ево данас, сутра, да буду дио наше екипе. Ради се о професионалцима, ради се о људима који су годинама присутни у овом послу и ту не мислим само на новинаре, него и на колеге из осталих сектора, технике, продукције, маркетинга, продаје. То је нешто што смо сви очекивали али и надали да се неће десити. АТВ је под санкцијама већ трећу годину. Ми смо санкционисани два пута. Знам с чим се ми сусрећемо и шта радимо. Знам како је њима било онда када су добили те санкције. Ево нажалост, морали су обавијестити јавност да престају да раде. Када причамо о тој некој медијској сцени, слободама говора, слободама рада, угроженим новинарима, ја ћу рећи да на сцени Републике Српске имамо с једне стране једно велико лицемјерство. Након вијести са УНА-ом, да поједини, хајде ја ћу рећи колеге, јер они себе зову новинарима, траже начин како да те исте новинаре и колеге који су остали без посла, прикажу као колатералну штету неке власти. Они су искључиво добили отказе и искључиво су престали да раде због америчког амбасадора, америчке администрације, која је санкционисала УНА-у, опет нашу кућу и још неколико компанија у групи - каже Милијана Кос те додаје:

- Ми сада овдје имамо удар странаца, удар Америчке амбасаде. Кућа у којој ја радим и руководим Информативном редакцијом је под санкцијама Америчке амбасаде. Зашто ја, и све наше колеге имају проблем са рачуном, зашто имамо проблем да добијемо своју плату? Коме ми то сметамо? Због чега? Због какве уређивачке политике? Немамо тужби. На наш рад, нема ни демантиј. То је по мени мјерило како радимо и да ли смо објективни и професионални. Ја мислим да јесмо. Ми сада имамо људе који ходају по банкама и не дају нам да дигнемо кредит, колегама који желе да оснују породицу. Знате какав је то удар? На све то, сада имамо 80 људи који за неколико дана остају без посла. Апеловала бих на све колеге, немојте искоришћавати јаку ружну судбину која је дочекала наше колеге, она пријети цијелој Републици Српској - каже Кос.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 23:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 23:20 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:45 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм