Uzima maha

Koliko je opasno sajber nasilje?

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 19:21

Sajber nasilje sve više uzima maha. Žrtva takvog nasilja je i nedavno preminula doktorica kasindolske bolnice, tvrde njene kolege. Nesrećni slučaj bez sudskog epiloga, kažu, doveo je do samoubistva njihove koleginice ginekologa Branke Pekić Semiz koja je sebi u krugu bolnice oduzela život.

Zdravstveni radnici iz Istočnog Sarajeva danas su uputili zahtjev nadležnim da što prije dođe do izmjene Krivičnog zakona koje bi jasnije regulisalo  pitanje sajber nasilja i njenih posljedica.

"Svaka javna riječ koja nije osnovana i koja je predmet špekulacija i laži, bila adekvatno sankcionisana, te da preuzmu aktivnosti na izmjenama i dopunama krivičnog zakona kojima će se ova materija detaljnije regulisati, a počinioci oštrije kažnjavati", kaže Tanja Pleša, doktor u Bolnici "Srbija".

Po istraživanjima najviše su sajber napadima izloženi političari, njihove porodice, a odmah zatim i novinari. Međutim, za razliku od političara, nisu zakonski zaštićeni i često su meta napada na društvenim mrežama, a koji pozivaju i na nasilje nad novinarima.  Neki su godinama naučili sa tim da se nose, kaže ATV-ov Bojan Nosović, ali upozorava da upravo takav pritisak može da bude koban.

"Nažalost najviše je to izraženo na društvenim mrežama, jer opet kažem, svako ima i društvene mreže i svako ima eto da kažem i tu slobodu da napiše šta on misli, pa bili to uvrijedljivi komentari koji će nekoga pogoditi ili izazvati ne daj Bože teže posljedice" kaže Bojan Nosović, novinar ATV-a

Javno vrijeđanje, uvreda časti, klevata, poziv na linč je sve ono što podstiče masu na neprimjerene radnje i sve spada pod nasilje. U MUP-u Republike Srpske ima posebno odjeljenje koje se bavi s tim.

"Građani koji su već meta napada, odnosno žrtve krivičnog djela koje je povezano sa visoko-tehnološkim kriminalitetom isto mogu da prijave u bilo kojoj policijskoj stanici, kao i direktno u prostorijama PU Istočno Sarajevo", kaže Mirjana Dungandžić, inspektor za visokotehnološki kriminalitet PU Istočno Sarajevo.

Internet i društvene mreže koliko god benefita donosi, stručnjaci upozoravaju, da se lako postaje i žrtva. U razvijenim zemljama, zakonski, svaka izgovorena riječ nosi posljedice, dok u BiH ni po tom pitanju nema politčkog konsenzusa, pa zato ne čudi što sve više ima lažnih profila sa nasilničkim porukama.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.