Шта каже закон

Колике су казне за вожњу у алкохолисаном стању?

  • Извор: Независне
  • 11.10.2023. 21:43

Вожња под дејством алкохола је кажњива законом, но неки возачи упркос томе сједају за волан у пијаном стању и тиме угрожавају своју, али и туђу безбједност, због чега ће у већини случајева бити кажњени.

Они који можда не знају колике су казне уколико их заустави полиција у таквој ситуацији у наставку ће моћи прочитати колико ће платити ако "надувају" одређени број промила или одбију тестирање.

Ово су казне

Према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, новчаном казном од 40 КМ биће кажњен за прекршај возач који у путничком аутомобилу на предњем сједишту превози особу које је очигледно под утицајем алкохола или опојних средстава.

Новчаном казном од 50 КМ и једним бодом биће кажњен за прекршај возач који управља или почне управљати возилом у саобраћају на путу или инструктор вожње док оспособљава кандидата за возача у практичном управљању возилом код којег се утврди да количина алкохола у крви прелази 0,0 г/кг до 0,3 г/кг.

Новчаном казном од 50 КМ до 250 КМ и једним бодом биће кажњен за прекршај возач који управља или почне да управља возилом у саобраћају на путу или возач-инструктор док оспособљава кандидата за возача у практичном управљању возилом код којег се утврди да количина алкохола у крви прелази количину преко 0,3 г/кг до 0,8 г/кг.

Новчаном казном од 100 КМ до 300 КМ, једномјесечним одузимањем возачке и два казнена бода биће кажњен за прекршај возач који управља или почне да управља возилом у саобраћају на путу или возач-инструктор док оспособљава кандидата за возача у практичном управљању возилом код којег се утврди количина алкохола у крви преко 0,8 г/кг до 1,5 г/кг.

Златни плод јесени: Све о дуњама и рецепт за припрему слатког

Златни плод јесени: Све о дуњама и рецепт за припрему слатког

Новчаном казном у износу од 400 КМ до 1.000 КМ, те са два бода и два мјесеца одузимања возачке дозволе биће кажњен за прекршај возач који управља или почне управљати возилом у саобраћају на путу или инструктор вожње док оспособљава кандидата за возача моторног возила у практичном управљању возилом код којег се утврди количина алкохола у крви преко 1,5 г/кг.

Возачи почетници уопште не смију конзумирати алкохол па ће тако било какво присуство алкохола код њих бити кажњено са 50 КМ.

Ипак, све наведене казне биће упола мање ако их возач или други починилац прекршаја плати у року од осам дана.

"Прекршајни налог садржи поуку да, уколико лице против којег је издат прекршајни налог, прихвати одговорност и најкасније у року од осам дана од дана пријема прекршајног налога плати половину изречене новчане казне ослобађа се плаћања друге половине изречене новчане казне", наводи се у Закону о прекршајима Републике Српске.

Иста је ситуација и у ФБиХ, гдје је Законом о прекршајима ФБиХ прописано да се у случају плаћања новчане казне у року од осам дана кажњеник ослобађа плаћања 50 одсто износа изречене новчане казне.

Ко може бити кажњен?

У складу са наведеним законом, сматраће се да су под дјеловањем алкохола особе за која се анализом крви или крви и урина или неком другом методом мјерења количине алкохола у организму утврди да количина алкохола у крви износи више од 0,0 г/кг и то:

* Возач моторног возила категорије Ц, ЦЕ, Д и ДЕ и возачи поткатегорије Ц1, Ц1Е и Д1 и Д1Е, за вријеме управљања возилом те категорије

* Возач возила којим се обавља јавни превоз - за вријеме обављања јавног превоза тим возилом

* Возач возила коме је управљање возилом основно занимање - за вријеме управљања возилом, обављајући послове тог занимања

* Инструктор вожње за вријеме оспособљавања кандидата за возача у практичном управљању возилом

* Кандидат за возача за вријеме обуке у практичном управљању возилом

* Возач млађи од 21 године старости или с мање од три године возачког искуства.

* Сматраће се да је возач почео управљати возилом ако је покренуо возило са мјеста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.