Фонд

Ко ће морати да плати издавање нове електронске картице?

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2024. 14:07

Портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дарија Филиповић Остојић рекла је да се у пракси још увијек није кренуло са наплатом за издавање електронске здравствене картице.

Она је појаснила да Фонд сноси трошкове израде прве електронске картице, док израду сваке наредне картице плаћа осигураник.

Како је рекла, пријављено је чак 15.000 пута да је електронска картица изгубљена.

"Један осигураник је картицу изгубио чак седам пута“, каже она.

У Републици Српској је до сада активирано више од 900.000 електронских здравствених картица а њене предности су што не мора да се овјерава те пружа максималну заштиту личних података осигураника.

Када је ријеч о промјени породичног љекара, новим правилником је прописано да осигураници то могу урадити у периоду од 1. септембра до 31. октобра.

"Циљ је да ефикасније уговарамо здравствену заштиту за наше осигуранике на примарном нивоу. Сада ћемо већ у новембру имати егзактне податке колико људи је промијенило породичног љекара, колико сваки тим има осигураника јер је број регистрованих осигураних лица један од најважнијих сегмената за финансијско уговарање са здравственим установама јер оне добијају новац од Фонда управо у зависности од броја осигураних лица“, рекла је портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дарија Филиповић Остојић.

Она додаје да је процедура за промјену породичног љекара остала иста и није компликована.

"Најчешћи разлог промјене породичног доктора осигураници наводе промјену пребивалишта, не мијења се често породични доктор“, каже она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.