АТВ јутро

Кинези славе Нову годину: Шта једу и којих обичаја се придржавају

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2024. 11:33

Кинеска Нова година или прољећни фестивал најважнији је и најдужи традиционални кинески празник.

Позната је и под именом Лунарна нова година, посебно изван Кине. 

За разлику од Запада, Кина и друге азијске земље користе лунарни календар чији крај године осцилира између краја јануара и средине фебруара. 

Кинеску Нову годину обиљежава и Конфуцијев институ те смо тим поводом у нашем АТВ јутру разговарали са директором Конфуцијевог института Љиљаном Стевић.

Стевић је подсјетила да јеова кинеска Нова година у знаку зеленог змаја.

"Змај је једина митска животиња у кинеском Зодијаку, све остало су обичне животиње. Он представља снагу и велике промјене. Кажу да је то година која означава велике промјене, да је то снажна животиња. У кинеској традицији, основа кинеске мисли је да ће све што је добро прећи у лоше и обрнуто, нека златна средина је оно чега се треба држати - не треба очекивати ни велике несреће ни велику срећу. Кинези се увијек надају оптимуму, средину, надају се добром здрављу, богатству и у духовном и у материјалном богатству“, каже Стевић.

Стевић појашњава да кинески знак за породицу означава кров  а испод крова је свиња, значење тога је да без материјалног, ако не можете да прехраните породицу не можете је ни имати.

Синоћ је у Кини приказан гала шоу који организује Чајна Мидија Груп и то је једна од најгледанијих емисија.

Нова година почиње данас и траје 16 дана.

"Кинези се облаче у нову одјећу, куће су већ очишћене, не говоре се просте ријечи, носе се поклони, окупља се породица, једе се нешто налик на наше кнедле које су у облику новчића да доносе богатство а представљају и нову годину, нове одлуке. Такође, једе се и риба која означава вишак, богатство, нешто што прелијева. Служи се тако што се глава окрене према госту. Поред тога, једу се и нудле које, због своје дужине и изледа, означавају дуговјечност. Служе се и рижине куглице слатке које означавају окупљање породице, она је увијек у центру“, каже Стевић.

Стевић додаје да је црвена боја јако важна те да она означава срећу.

"Обиљежавају се куће са различитим знамењем које означава срећу и задњи дан ове године 24. фебруар је празник свјетиљки и тада се свјетиљке пуштају у небо и пишу се жеље“, појашњава Стевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: