Inicijativa "Građanke za ustavne promjene"

Kampanju "Kojeg je roda Ustav?"  podržale mnogobrojne javne ličnosti i influenseri!

  • Извор: АТВ
  • 21.07.2022. 12:52

Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" pokrenula je promotivnu kampanju za podizanje svijesti javnosti o nedostacima Ustava BiH i važnosti rodne ravnopravnosti u svim segmentima života, koji su od velikog društvenog značaja za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Kampanju "Kojeg je roda Ustav?" podržale su i mnogobrojne javne ličnosti i influenseri iz Bosne i Hercegovine, koji su se složili da uvođenje afirmativnih mjera za postizanje ravnopravnosti polova i rodno osjetljivog jezika u Ustav ima jedan cilj, a to je unapređenje rodne ravnopravnosti, vidljivosti žena, priznavanje njihovih dostignuća i obezbjeđivanje ravnopravnog položaja u društvu.

U kratkim video izjavama, koje su plasirane na društvene mreže Inicijative "Građanke za ustavne promjene", javne ličnosti su predstavile zašto je važno da se podigne svijest društva o ovoj veoma važnoj temi.

Ovo su neke od izjava, koje su poznate ličnosti i influenseri istakli u videu promotivne kampanje: "Rodna ravnopravnost je univerzalna vrijednost i interalni dio ljudskih prava", "Muškarci i žene treba da imaju jednake mogućnosti i jednaka prava, de jure i de fakto", "Žene ne oduzimaju prava muškarcima, ženska prava su neotuđivi dio ljudskih prava", "Muškarci treba da temelje svoje vrijednosti na promociji i zaštiti ljudskih prava, ženskih prava i sloboda", "Ženska prava i rodna ravnopravnost ne ugrožavaju, ne diskriminišu i ne marginalizuju muškarce", "Rodna ravnopravnost znači unapređenje kvaliteta života za sve građane i građanke", "Upotreba rodno osjetljivog jezika odražava našu namjeru da unaprijedimo rodnu ravnopravnost u društvu i da žene budu prepoznate u našem jeziku".

Iako žene čine više od polovine stanovištva u BiH, te su danas, u 21. vijeku, uspješne na svim poljima društvenog života ove zemlje, ima ih u svim profesijama i na različitim funkcijama, njihovi talenti, znanja i dostignuća, kao i potrebe još uvijek nisu prepoznate i vrednovane na adekvatan način. Žene nisu vidljive ni u Ustavu BiH.

Građanke BiH su u mnogim segmentima života i rada diskriminisane i shodno tome, Inicijativa "Građanke za ustavne promjene", kao svoje prioritete postavlja sljedeće zadatke: proširenje Kataloga prava odredbama u vezi sa jedinstvenom zdravstvenom, socijalnom i porodičnom zaštitom; upotrebu rodno - senzitivnog jezika u Ustavu BiH i uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH, radi postizanja pune rodne ravnopravnosti.

Incijativa "Građanke za ustavne promjene" je nastala 2013. godine i okuplja organizacije civilnog društva, aktiviste i aktivistkinje, koji svakodnevno rade na podizanju svijesti o razumijevanju pojmova pola i roda, mira, slobode i ljudskih prava, te se zalaže za promjenu Ustava BIH iz rodne perspektive i perspektive ljudskih prava.

Članice Inicijative se zalažu za rodno osjetljive reforme Ustava BiH, kako bi se osiguralo jednako i zakonito učešće žena i muškaraca u privatnom i javnom životu, jer su i muškarci i žene punopravni građani i građanke ove zemlje.

Rodna ravnopravnost mora da počne od najvišeg akta države Bosne i Hercegovine, a to je Ustav BiH.

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм