Greška nemoguća

Kako izgleda proces davanja kiseonika pacijentima?

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2021. 15:21

Bilo kakva priča o tome da dajemo smjesu gasova koja je štetna po pacijente, apsolutno nije istinita, kaže dr Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a, odgovarajući na neosnovane optužbe Draška Stanivukovića.

Bitno je da građani znaju, mi ljekari, oni koji radimo na UKC-u i koji se bavimo kiseonikom kao terapijskim sredstvom, itekako znamo rukovati sa tim. Mi znamo prepoznati kada je pacijentu potreban kiseonik, kolika koncentracija kiseonika je potrebna, pod kojim pritiskom i koje je to sredstvo da se taj kiseonik dostavi do pluća pacijenta. Mi znamo da izmjerimo i prikažemo da li smo postigli ono što smo željeli kod takvih pacijenata", kaže Zeljković i dodaje:

"Mi nikada nismo imali problema kao npr. da nemamo dovoljan pritisak kiseonika, da ga nemamo uopšte i da mi primijetimo da je to nedovoljno i da nismo postigli ono što nam je bio cilj. U slučaju kada u smjesi gasova koje pacijent udahne ako postoji neki drugi sastojak ili gas kao što je ugljen dioksid i slično, mi bi to znali odmah prepoznati", kaže Zeljković.

Bilo kakva priča o tome da se radi o smjesi gasova koji su štetni po pacijente se apsolutno nije desila, poručuje ona.

"Mi udišemo smjesu gasova u kojoj je 20 odsto kiseonika. Ako je pacijent bolestan i iz bilo kojeg razloga ne može dobro da diše, ne može da postigne koncentraciju kiseonika u krvi koju želimo, mi pokušavamo kroz razna pomagala da povećamo tu koncetraciju". 

Doktorica Zeljković napominje da oni prate prisustvo svih gasova u krvi, tako da bi prisustvu nekog štetnog gasa u udahnutoj smjesti vrlo brzo prepoznali.

Da li bi upotreba industrijskog kiseonika napravila ozbiljne posljedice?

"U velikoj koncentraciji da. Ali to je nemoguće da se desi, a da mi to ne prepoznamo", kaže Zeljković.

Isti kiseonik se koristi za sve pacijente, pa uključujući i bebe u inkubatorima.


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм