Бијељина

Измјенама Закона о боравишној такси до квалитетније услуге

  • Извор: АТВ
  • 20.06.2024. 19:00

Бијељина располаже преко 1.300 смјештајних капацитета. Оптималан је то капацитет за број туриста који годишње посјете други по величини град у Српској.

Према досадашњим статистикама и ова година је у знаку процвата туризма у Семберији.

Очекивано је да до краја године остваре преко 95.000 ноћења и преко 50.000 долазака кажу у ТО Бијељина.

- Тренутни смјештајни капацитети задовољавају. Међутим, имамо некада те манифестације које су једнодневне и дводневне и које су све масовније, тако да у том моменту постоји потреба за још већим бројем смјештајних капацитета, а у посљедње вријеме пројекат "Стан на дан", се све више реализује на подручју Бијељине - каже Драган Тешић, портпарол ТО Бијељина.

Новина у туризму Српске је укидање паушала, што ступа на снагу од  јануара 2025. а, кроз Закон о угоститељству се уводи централни информациони систем и сви који пружају услуге смјештаја ће бити обавезни да га користе.

- Добиће га бесплатно од Владе Српске и у њега ће уносити сваког госта који ће бити код њих на смјештају, и све његове потребне податке. Тако ће наплатити од госта боравишну таксу и само је пребацују ка Министарству финансија. То је и раније било, и кроз измјене Закона је остало и остаје расподјела 80:20, од чега 80 одсто локалној заједници, а 20 одсто Туристичкој организацији Српске", додаје Предраг Тешић, помоћник министра трговине и туризма.

Градови сами одређују висину боравишне таксе.

Предложено је да је то износ 1,5-3 КМ, од 3-4 КМ, што се односи се на туристичке центре којих у Српској има четири.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.