Završeni stubovi

Izgradnja mosta preko Trebišnjice u punom jeku

  • Извор: АТВ
  • 01.10.2022. 19:25

Najveći most na rijeci Trebišnjici polako dobija svoje obrise. Stubovi su završeni, najveći je visok oko 30 metara. Radi se rasponska konstrukcija.

Kako sada stvari stoje najveći most preko Trebišnjice biće završen za godinu dana. Zanaju se i svi ostali detalji.

Most će imati dvije saobraćajne i dvije pješačke trake, širina je 11,6 a dužina 486 metara.  Glavni inženjer kaže završeno je skoro pola posla, priznaje da je bilo mnogo izazova.

"Još koji dan i svi stubovi će biti završeni, imamo još par kampada na ova dva stuba. Krenuli smo s rasponskom konstrucijom , već je gotovo 40 m mosta rasponske konstrukcije. Do sada je utrošeno nekih 3.500 kubika betona i nekih 500 tona armature", kaže Filip Jelaš, glavni inžinjer na mostu ispred izvođača radova.

Ovaj most će biti sastavni dio velike trebinjske obilaznice. Sve finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici, iskeširaće oko 10 i po miliona maraka. HET se još sedamdesetih obavezao za gradnju jednog mosta preko Trebišnjice.

"Radovi teku ubrzanom dinamikom na ovom projektu , za nepunu godinu dana imate izgrađene sve stope i vidite da je krenulo premoštavanje. Sve je ovo usaglašeno sa putevima Republike Srpske jer je ovaj most dio obilaznice oko grada Trebinja", kaže Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

Trebinje godinama vapi za obilaznicom pogotovo u ljetnim mjesecima kada su u gradu nesnosne gužve. Plan je da obilaznica krene preko naselja Banjevci pa na ovaj most zatim ispod brda Crkvina i iznaad naselja Police sve do raskrsnice za Herceg Novi i Dubrovnik. Zapadni krak je prema putu za Mostar.

Тагови: