Музеј Козара

Из Музеја у Приједору нестало 497 експоната

  • Извор: АТВ
  • 03.06.2024. 19:42

Замислите да у једном Музеју недостаје 497 умјетничких дјела и предмета. Управо се то десило у Приједору. Да нема експоната сазнало се након ревизије. Гдје су и како нестали, то нико не зна.

"Нама је сваки предмет који недостаје врло важан и оно што је врло важно јесте да се напокон почне утврђивати одговорност оних који су одговорни за овакво стање у Музеју Козаре", каже Драгана Мамић, директор Музеја Козаре.

Како ће се утврдити чија је одговорност није баш најјасније. Директор каже да одговорност није њена, а ни тренутно запослених. 

"Само одступање инвентарних књига и чињеничног стања, односно стварног стања у Музеју Козаре није проблем само недостајање неких дјела него смо имали и нека дјела која се налазе у Музеју Козаре а да их уопште нема и да нису уведене у инвентарне књиге", каже Драгана Мамић, директор Музеја Козаре.

И није само забрињавајуће то што недостају дјела, него и то да се се ревизија музејске грађе није радила редовно.

У Музеју Козаре рекли су нам и да ревизија музејске грађе није рађена у посљедњих 70 година откада постоји ова установа, иако је законски прописано да се то ради на сваких десет година. Једно од главних питања које се поставља јесте: Како је могуће да у приједорском Музеју недостају ликовна дјела чији су аутори познати свјетски умјетници као што су Мира Маодуш, Бошко Карановић и Бранко Миљуш.

То што 70 година није урађена ревизија директорка сматра скандалозним.

"Јасно по збиркама смо изнијели све предмете који недостају и јасно смо нагласили значај саме ревизије и значај упознавања јавности са оваквим немилим догађајем", каже Мамић.

Инспекција је, тврде у Музеју Козаре, урадила ревизију за шест мјесеци иако је за то потребно око годину дана. Према подацима стручне комисије, највише предмета недостаје у археолошкој збирци - чак 222. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: