Željeznice RS

Istekao rok za dobrovoljno napuštanje preduzeća

  • 24.06.2018. 19:38

Istekao je rok za prijavu za dobrovoljni odlazak u penziju radnika Željeznica Republike Srpske a prema posljednjim informacijama, na taj potez se odlučilo stotinjak zaposlenih.

Iz jednog od osam sindikata poručuju da nisu zadovoljni uslovima koje im je Uprava ponudila. Slali su i primjedbe ali bezuspješno. 

"Ono sa čim mi nismo zadovoljni je trećina plate puta godine staža puta dva, znači tu će u suštini biti oštećeni svi koji imaju ispod 18 godina staža, kaže Zlatko Marin Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti.

Nisam detaljno obavješten, bio sam na putu, piše direktor Željeznica u SMS poruci. Detaljisao je o terminu "dobrovoljno penzionisanje" za koji kaže da nije tačan i da ga, pogrešno, koriste novinari i pojedini predstavnici sindikata. U pitanju je "dobrovoljno napuštanje firme", piše Dragan Savanović i dodaje da mu se, za detalje, javimo sutra.
  
Koliko bi radnika moglo dobrovoljno da napusti firmu trebalo bi da se zna za nekoliko dana. I ministar saobraćaja Republike Srpske Neđo Trninć kaže da će više detalja imati početkom sedmice. Ponavlja da će višak radnika biti zbrinut.

"Vi znate da smo se mi opredijelili za to da nijedan radnik ne ostaje nezbrinut, i za prestanak rada da svi budu namireni, za sve obaveze. Išli smo sa penzionisanjem i dobrovoljnim odlaskom i nadam se da će to biti dovoljan način zbrinjavanja, jer je Vlada usvojila izještaj o zbrinjavanju viška radnika," rekao je Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.
 
Do kraja mjeseca broj radnika treba da bude smanjen na 2600 a do kraja godine na dvije i po hiljade. Uprava je, u skladu s tim, uz podršku Vlade RS nastojala da prioritetno obezbjedi uslove za dobrovoljno napuštanje firme, što je najprihvatljiviji način rješavanja problema viška radnika. S druge strane, i neki stari problemi se vraćaju na dnevni red. 

"Mi smo tražili sastanak sa Upravom jer nam se ponovo pojavljuje problem neisplaćivanja prevoza, toplog obroka, prekovremenih sati, takođe to penzionisanje, dobrovoljni odlazak. Mi želimo da znamo s obzirom da ima dosta prijavljenih ljudi koji su u izvršnom osoblju jel moguće da napuste Željeznicu na dobrovoljnoj bazi ili ne," kaže Marin.

O svemu bi, sa Upravom, trebalo sutra da se razgovara. Radnici očekuju odgovore na brojna pitanja, u suprotnom, ponovo prijete tužbama.