Километар износи 20 КМ

Ходочасници из Бањалуке стигли до Травника, километре продају за Сергејево изљечење

  • Извор: Независне
  • 02.05.2024. 16:09

Лаганим кораком на ходочашће до манастира Острог, а све с циљем прикупљања новца за лијечење младог Сергеја Ступара, ове седмице кренули су Игор Шкорић, Марко Вучић и Немања Шкорић из Бањалуке и Ванеса Вучић и Предраг Зловарић из Кнежева.

Сваки километар свог дванаестодневног путовања продаваће по цијени од 20 КМ, а сва средства која буду прикупљена поклониће Сергеју, како би што прије отпутовао у далеку Москву на лијечење и прилику за нови живот.

На ходочашће је кренуо и Игор Шкорић, а како говори за "Независне новине" пењући се уз Бабановац док иду према Травнику, до сада су прешли око 30 километара свог пута.

"Идеја се јавила још прошле године. Ја сам ишао лани са једним другаром, тако да смо одлучили ове године на неки други начин, то јесте за Сегија, да ходамо. Тако нас данас има петоро. Нас четворица другара и Ванеса", истиче Шкорић.

Циљ им је да 12. маја буду на Острогу како би се причестили и помолили за Сергеја и све људе, а своје ходочашће из Травника настављају путем ка Кисељаку.

Према његовим ријечима, околина је одушевљена њиховим потезом.

"Велик је подвиг, прије свега, одлучити се на овако нешто. Пошто сам ишао већ једном, знам да није лако, али није ни толико захтјевно", каже Шкорић.

Да је Сергејево стање тренутно добро, потврдила је за "Независне новине" његова мајка Свјетлана Ступар. Како истиче, била је изненађена гестом младих из Бањалуке и Кнежева, а са њима је стално у контакту и њихов пут за сада протиче како треба.

"Њихов пут иде како треба, све напредује како треба. Данас им је вријеме фино, они су млади, здрави, ја вјерујем да ће то све протећи у најбољем реду. Мене стално изнова шокира на шта су људи спремни, шта су људи спремни да ураде за неког кога не знају. То је оно што мене фасцинира. Њих петоро када су се јавили, то ми је било фасцинантно и пуно ми значи", казала је Ступарова.

Према њеним ријечима, изразито јој је драго што су своје ходочашће посветили Сергеју.

"Њихов пут је значајан из милион аспеката. То су људи који су жртвовали своје вријеме, то су људи којима се може свашта десити на том путу. Није то уопште кратак пут. То је пут који траје 12 дана, пун неких непознаница, какви ће временски услови бити, свашта се може десити. Међутим, ништа то њима није било битно, колико им је било битно да крену.

Поред ходочашћа, широм Бањалуке, али и других градова Српске, организовани су бројни догађаји, а све са једним циљем - прикупљање средстава за Сергејев опоравак.

Како истиче, до сада је прикупљено нешто више од половине потребног новца како би Сергеј отпутовао у Москву, а да би се стигло до 350.000 КМ, колико је потребно, до краја маја ће бити активан хуманитарни број 1413, а биће организоване и бројне активности.

"Вјерујте ми да се људи самостално организују. Мени само јаве да се нешто дешава и питају да ли могу да добију одобрење. Ја, наравно, то све одобрим. Послије кад се заврши, они се мени јаве, предају ми паре или уплате на рачун", говори Ступарова.

Један од догађаја који ће се тек десити јесте "Таттоо схоw" у Бањалуци, у оквиру којег ће бити и штанд на коме ће Сергејев друг Никола Пешић радити мале тетоваже, а сав новац ће ићи у хуманитарне сврхе.

"Свако се моћи да уплати колико хоће. Оно што је мени посебно значајно у тој причи је ствар да ће тетоваже радити Сергејев друг Никола. Они се друже годинама и то ми има посебну тежину", каже она.

Бригу о Сергеју води и његова бака Гордана Беднаш, која за "Независне новине" истиче да тренутно не ради и на свијет не доноси нове животе, јер је иначе по струци бабица, из разлога што је сада потребнија њему.

"Молим све људе добре воље да позову 1413 за мог Сергеја, да нам помогну да одемо до Москве, да се уради све да се њему помогне", казала је Беднашева.

Сви они који пожеле купити километар или уплатити средства могу то учинити на жиро-рачуне:

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.