Агенција за водно подручје Јадранског мора

Хитно упозорење: Јабланица и Коњиц у новој опасности

  • Извор: Агенције
  • 07.10.2024. 15:27

Због најављених обилних падавина, које се очекују 9. октобра 2024. године, са прогнозираних између 30 и 60 литара по метру квадратном, на већини хидролошких станица на подручју Јадранског слива предвиђа се пораст водостаја.

Како наводе из Агенције за водно подручје Јадранског мора, посебан ризик постоји на поплавним подручјима ТМТ, те на средњем и доњем току ријеке Неретве, укључујући њене притоке.

"Упозорење се издаје због тренутне ситуације на поплављеним подручјима због могућих појава бујичних потока и клизишта, те обухвата општине и градове: Коњиц, Јабланица, Мостар, Чапљина, Груде, Љубушки, Широки Бријег и Посушје," наводи се у саопштењу. 

Грађани ових подручја се позивају на додатни опрез због могућности наглог пораста водостаја и опасности од бујичних вода и клизишта.

"Све информације о актуелним водостајима са свих хидролошких станица на водном подручју Јадранског мора, доступне су на веб страници Агенције за водно подручје Јадранског мора Мостар: www.jadran.ba", истиче се у саопштењу. Активности праћења и обавјештавања о тренутном стању проводе се у складу са "Федералним оперативним планом одбране од поплава."

Такође, савјетује се надлежним институцијама да помно прате ситуацију и реагују у складу са својим овлаштењима. 

"Савјетујемо надлежним институцијама да прате ситуацију и поступају у складу са овлаштењима, придржавајући се Федералног оперативног плана одбране од поплава, а службама које проводе мјере заштите, спашавања људи и материјалних добара препоручујемо додатни опрез," додаје се у извјештају.

Службе цивилне заштите се позивају да упозоре грађане на подручјима уз ријеке, посебно оне које немају изграђене заштитне водне објекте, на повећану опасност.

 "Надлежне службе цивилне заштите требају упозорити становништво на подручјима уз ријеке које немају изграђене заштитне водне објекте на опасност приласка обалама услијед могућих повећања дубина и брзине течења воде у ријекама," каже се у саопштењу. 

Правовремено обавјештавање и издавање упутстава за правилно понашање у таквим ситуацијама биће од кључне важности како би се умањиле евентуалне штете.

Закључно, грађанима се препоручује опрез, а надлежним службама благовремен и адекватна реакција на било какве промјене у хидролошкој ситуацији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.