Огроман број интервенција

Хаос у Сарајеву: Хитна попуњена, за три дана се јавило 1.400 људи

  • Извор: Агенције
  • 15.07.2024. 18:31

Љекари у Заводу за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево, у протекла 72 сата (петак, субота и недјеља), помоћ су указали за више од 1.400 пацијената, што је, како наводе из ове јавне здравствене установе, за око 30 одсто више него у претходном периоду, пише "Фактор".

Најчешћи разлози, због којих су грађани долазили у Хитну помоћ, су гастроинтестинална обољења.

Према ријечима др Мирсада Хошића, специјалисте ургентне медицине, јако је пуно грађана са стомачним вирусима, а симптоми су повраћање и прољев, те кардиоваскуларних болесника, а предњаче хипертоничари и они који имају ангинозне тегобе.

"Веома често нам се обраћају и неуролошки пацијенти, они са абдоминалним коликама, боловима у бубрезима. С обзиром да је вријеме када, због врелина, пијемо више течности, они који имају проблеме са бубрезима, каменац се покрене и јављају се болови. Свакодневна су и колабирања грађана на улицама, у јавним градским возилима, у јавним установама. Евидентно је да Хитна помоћ никада током једне ноћи нема мање од 100 до 120 пацијената. То је и разумљиво с обзиром да у граду тренутно борави јако пуно странаца, нарочито оних који долазе из Азијског подручја. Они се лијече једино у Хитној помоћи", наводи Хошић, преноси "Фактор".

Зашто неки људи стављају лук у чарапе

Зашто неки људи стављају лук у чарапе

Иако је Завод за хитну медицинску помоћ организован да може пружити здравствену услугу свима који им се обрате, Хошић истиче да је ипак евидентно да су љекари у Хитној помоћи оптерећени непотребним стварима.

"Долазе нам људи који заиста не би требали бити у Хитној помоћи. Не можете чим добијете температуру или у дану једном повратите и имате једном прољев, доћи у Хитну помоћ, а да код куће нисте покушали снизити температуру. У том тренутку такви пацијенти можда су узели термин пацијенту који има озбиљнијих здравствених тегоба или му је угрожен живот", наводи.

Додаје да је јако пуно пацијената који су се вратили с мора са опекотинама на кожи првог степена.

"Посебно бих истакао наше амбуланте за повреде и болесну дјецу. Никада испод 60 пацијената немамо и то је пуно ако знамо да радним данима раде све службе у домовима здравља. То је податак из нашег централног објекта, плус периферни објекти који такође имају повећан број пацијената. Када је ријеч о дјеци, и ту су фебрилна стања са симптомима прољева, повраћања, високе температуре. Знамо да је стање у цијелом здравству у КС пренапрегнуто, да је вријеме годишњих одмора, недостаје кадра, и због тога бих замолио грађане да на прву температуру или повраћање не иду одмах у Хитну помоћ. Ако се тегобе наставе прво треба отићи свом љекару, а у ноћним сатима Хитна помоћ је увијек ту да помогне", истиче Хошић.

Хрват први пут био на српској свадби: Ово су његови утисци

Хрват први пут био на српској свадби: Ово су његови утисци

Више је разлога повећаног броја грађана који се жале на стомачне тегобе, које прате прољев и повраћање. Хошић каже како су одговорни ентеровируси, ротавируси који је најчешћи узрочник акутног инфективног прољева.

"Најчешћи разлози су воће и поврће које или није добро опрано или није довољно термички обрађено. То је сасвим довољно да имате проблем те врсте", напомиње Хошић.

Метеоролози и у наредним данима најављују паклене врућине.

Хошић савјетује да сви они који то могу, а нарочито ризичне групе, старији и хронични болесници, дјеца и труднице, избјегавају боравак на отвореном у периоду од 11 до 17 сати.

"Јако је важно уносити довољно течности, најбоља је обична вода, свјеже цијеђени сокови или биљни чајеви. Радне обавезе, ако је могуће, обавити у раним јутарњим и вечерњим сатима. Свјесни смо да то сви себи не могу приуштити јер људи морају радити. Зато, уколико се појаве симптоми сунчанице, као што су вртоглавица, главобоља, повраћање, губитак свијести, одмах треба звати најближу здравствену установу. Код лакших случајева довољно је да особа борави у хладнијој просторији и пије довољно течности. Ако је потребно попити аналгетик и симптоми ће проћи у року од дан или два", казао је Хошић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.