Ватрогасно-спасилачка јединица Бањалука

Главни узрок пожара зими димњаци и инсталације: Шта је потребно урадити прије почетка сезоне

  • Извор: АТВ
  • 19.10.2023. 09:49

Сезона гријања је почела а они који се грију на дрва или на неки од електричних уређаја требало би да изврше одређене провјере како би били сигурни да је све исправно.

Како кажу стручњаци, главни узрочници пожара у зимском периоду су управо димњаци и електричне инсталације.

Из Ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука кажу да и ове године, као и претходних година, апелују на грађане пред почетак гријне сезоне да обрате пажњу на димњаке и електричне инсталације.

"Прошле године смо само у вези са тим имали преко 50 интервенција на гашењу пожара на димњаку и 25-26 везано за пожаре на електро инсталацијама које су биле узрок због оптерећења или слабе изведбе. Ове године, која обухвата и прошлу зиму, имали смо 21 интервенцију везану за електричне кварове, а 37 на пожарима димњака а овогодишња сезона није ни почела“, каже помоћник комаданта Ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука Драган Савановић за АТВ.

Савановић каже да се апел односи на то да се очисте димњаци прије почетка гријне сезоне и бар још једном у току сезоне.

"Провјере електичних инсталација савјетујемо поготово код старијих објеката, тако гдје су инсталације оптерећене и давно урађене, како би се смањио ризик од избијања пожара“, каже он.

Савановић каже да је главни узрок пожара заправо људски фактор.

"Већина пожара настаје због тих неочишћених димњака и ми зато апелујемо. Грађани би требали због своје сигурности да очисте димњаке. Узрок пожара је запрљаност чађу и другим продуктима сагоријевања који се накупљају у димњацима и усљед великих температура долази до самозапаљења димњака“, рекао је Савановић.

Савановић је објаснио икако грађани треба да поступе уколико дође до самозапаљења димњака.

"Оно што прво грађанима кажемо када нам се обрате за помоћ јесте да не користе воду. Морају угасити ватру у ложиштима и извући гориви материјал. Затим, потребно је розете, рупе у димњацима, натапати водом док не стигну ватрогасци. То је оно што и ми радимо када изађемо на терен“, каже Савановић.

Савановић истиче да су чест проблем и грађевиснки недостаци приликом изградње димњака.

"Има доста димњака који су јако слабо урађени, поготово на старијим објектима, који нису обложени негоривим материјалима. Они се често, у принципу, налазе поред носивих греда на крововима“, каже савановић.

Када је ријеч о гријању на струју, Савановић каже да је главни узрок пожара старост, неправилно прикопчавање, оптрећеност инсталација.

"Грађани имају обичај да разведу продужни кабл лошег квалитета и онда накопчају на њега четири-пет потрошача. Гријна тијела су велики потрошачи, долази до топљења каблова“, каже он.

Као још један од проблема, Савановић наводи и осигураче.

"Ако осигурачи нису добро и правилно изведени, него су то неке импровизације, онда долази до преоптерећености“, закључио је Савановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: