Republika Srpska

E-turista na dugom štapu

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2021. 19:09

Koliko turista trenutno boravi u RS, iz kojih zemalja i na kojim destinacijama ih je najviše - u ovom trenutku niko ne zna.  Republika Srpska nema jedinstvenu elektronsku evidenciju koja bi u svakom momentu mogla da prikaže "krvnu sliku" turista i turizma. 

"Tu je prije svega povezivanje na različitim nivoima, ulazak u RS i BiH, uslovljen je naravno prelaskom granice, tu je naravno pitanje povezivanja različitih nivoa vlasti. Mi u RS možemo krenuti u realizaciju, međutim, postavlja se pitanje šta dobijamo ukoliko  nemamo tačnu evidenciju i ulazaka u RS i zaista boravka", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Rebublike Srpske.  

Elektronska evidencija smanjila bi zonu sivog poslovanja. Oni koji iznajmljuju smještaj bi mogli jednostavnije da prijave i odjave goste, vode knjige domaćih i stranih gostiju.  Lakše bi se plaćala i  kontrolisala boravišna taksa, kažu u Turističkoj organizaciji RS. 

"Olakšalo bi nam obradu tih podataka, a statistika nam je jako važna za sve ono što planiramo u budućnosti da pravimo i sve aktivnosti su nam vezane za statistiku iz razloga što se na osnovu nje prave svi naredni koraci, marketing plan destinacije i tako dalje", rekao je Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u TORS.

Bez baze podataka posao je teži i lokalnim turističikimm organizacijama. 

"Nama bi značajno bilo kada bismo dobili neku detaljniju strukturu turista, pogotovo kada bi to bila starosna struktura. Države dobijamo tek naknadnom analizom iz kojih država većina turista naknadno dolazi. To bi nam značajno koristilo u usmjeravnjau naših daljnjih promotivnih aktivnosti jer bi mogli segmentirati tržište po interesovanjima, po godištima i zasigurno bi mogli ostvariti mnogo bolje rezultate", rekao je Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u TOBL. 

Kakve rezultate su turisti i turistički radnici napravili polovinom jula u Banja Luci i cijeloj Srpskoj, "crno na bijelo",  znaćemo krajem avgusta. Tada stiže izvještaj Zavoda za statistiku. 


  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.