Хеликоптерски сервис Републике Српске

Два пацијента у једном дану транспортована из требињске болнице у Србију

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2024. 12:26

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске у једном дану успјешно су извршили два транспорта пацијената из Требиња у Сремску Каменицу и Београд.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић изјавио је Срни да је јуче шездесетогодишња пацијенткиња, чији су иницијали Ј.Л, са дијагнозом злоћудни тумор душника и плућа, на захтјев Опште болнице у Требињу, успјешно транспортована уз потпуну подршку и мониторинг из ове здравствене установе на даље лијечење на Институт за плућне болести у Сремској Каменици.

"Одмах по извршеном првом транспорту, хеликоптер је, на захтјев Опште болнице Требиње, поново полетио са тимом за медицинску евакуацију ради транспорта другог пацијента. Ријеч је о 54-годишњем мушкарцу чији су иницијали Г.П. са дијагнозом прелома карлице, прелома тијела Л1 и Л2 пршљена, дислоцираним преломом лијеве бутне кости, са унутрашњим крварењем", рекао је Кустурић.

Трудница успјешно транспортована из Требиња у Бањалуку, Хеликоптерски сервис на услузи грађанима

Трудница успјешно транспортована из Требиња у Бањалуку, Хеликоптерски сервис на услузи грађанима

Он је нагласио да је овај животно угрожени пацијент и поред сложене метеоролошке ситуације и комплексности транспорта, синоћ, у касним вечерњим часовима, успјешно транспортован у Ургентни центар Клиничког центра Србије, гдје је хоспитализован и гдје ће бити настављено његово даље лијечење.

Јучерашња два успјешна ваздушна медицинска транспорта у отежаним метеоролошким условима по ко зна који пут потврђују преданост, одговорност и професионалност припадника Службе за ваздушни медицински транспорт, којима је ово 10. медицинска евакуација у претходних 30 дана, а 27. од почетка године.

Број ваздушних медицинских евакуација и број спасених људских живота указује на оправданост система ваздушног медицинског транспорта као системског и организованог начина збрињавања пацијената у систему здравствене заштите Републике Српске, јединственог у региону, што Републику Српску издваја од осталих сусједних држава.

Један спасени људски живот нема цијену и само ови храбри људи у Служби за ваздушни медицински транспорт Хеликоптерског сервиса Републике Српске знају колико је живота спасено управо захваљујући њиховој брзини, спремности, спретности, обучености и професионализму.

Хеликоптерски сервис Српске транспортовао бебу из Мостара за Београд

Хеликоптерски сервис Српске транспортовао бебу из Мостара за Београд

С обзиром на учестале позиве грађана, здравствених установа и припадника Цивилне заштите Републике Српске настала је иницијатива за успостављање система ваздушног медицинског транспорта као системског и организованог начина збрињавања пацијената у систему здравствене заштите Републике Српске.

У оквиру ове иницијативе 2014. године је потписан споразум између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Хеликоптерског сервиса Републике Српске којим је дефинисано извођење операција ваздушног медицинског транспорта за потребе Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, а с циљем унапређења система здравствене заштите.

Хеликоптерски сервис и љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске све ове године увијек су били брзо и професионално на услузи грађанима Српске, и тако ће, засигурно, наставити и даље спремни да у што краћем року успјешно изврше све пред њих постављене задатке, па и оне најсложеније.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.