Хрватска

Дубровник уводи нова ограничења за туристе

  • Извор: Агенције
  • 04.09.2024. 16:52

У Дубровнику је на снагу ступила пробна регулација саобраћаја, којом ће бити ограничен саобраћај око старог градског језгра. Дубровник је први град у Хрватској који уводи такву врсту регулације саобраћаја.

Изгледа да Дубровчани и гости знају да се ради о само пробној регулацији, па се тако само кретање аутомобила наставило као и сваког другог дана, изјавио је у Дневнику ХТВ-а новинар Вицко Драгојевић јављајући се из Дубровника. 

Док не крену казне, каже, вјероватно неће бити нити промјена, преноси хрт.хр

Регулација саобраћаја ће трајати од 1. марта до 1. новембра јер је то раздобље када је у Дубровнику на снази права туристичка сезона. Када на снагу ступи нови саобраћајни режим, неће бити физичких баријера и даље ће бити људи или показивачи који ће возаче усмјеравати.

Пет навика које могу узроковати проблеме са срцем

Пет навика које могу узроковати проблеме са срцем

Сви путеви у Дубровнику су покривени камерама. У центру за надзор саобраћаја службеници ће бити повезани не само са камерама него са свим апликацијама и подацима које им требају и одмах ће регистровати када се неко возило креће без дозволе у смјеру гдје не би требало.

Тада ће то дојавити комуналном редару и он ће изаћи на терен гдје ће написати и уручити казну. 

"Наравно, пратиће се и све остале ситуације на улицама, путевима, ако дође до потребе за неким интервенцијама или хитне помоћи, полиције или ватрогасаца, реаговаће се како би се пут очистио и како би интервентна возила могла да стигну до потребног места“, истакао је новинар Драгојевић у Дневнику ХТВ-а.

Сви путеви воде према Дубровачким зидинама, а на тим путевима су нова упозорења и бројачи. Кампери или пољопривредна возила више не смију према историјском језгру града. С друге стране, грађани пак немају разлога за бригу.

Заустављен саобраћај за теретњаке због пожара, ни бициклисти не смију даље

Заустављен саобраћај за теретњаке због пожара, ни бициклисти не смију даље

Ивана Брнин, начелница Управног одјељења за послове градоначелника објаснила је да не требају бити забринути становници града који користе ППК картицу за паркинг зону.

То је, каже, једно од права преко којег могу остварити право проласка.

"Ако су људи становници саме контактне зоне - у том случају им не треба ППК картица. Или, на примјер, власници некретнина унутар контактне зоне - они ће такође за себе, и ужу породицу, омогућити право проласка", казала је Брнин.

"Још давне 2015. године УНЕСЦО је упозорио град Дубровник, у оквиру својих смјерница, како је нужно потребно за очување историјског језгра смањити интензитет саобраћаја", подсјетио је Мато Франковић, дубровачки градоначелник.

Крај Зидина су и два паркинга отворена за сва возила. Морате прво резервисати и платити мјесто, па тек након тога можете оставити ауто на паркингу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.