Banjaluka

Dodik, Cvijanovićeva i Gajanin obišli radove u kampusu

  • Извор: Агенције
  • 01.10.2022. 14:08

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin posjetili su danas lokaciju radova u Univerzitetskom gradu na zgradi u kojoj će biti smješteni Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i Šumarski fakultet.

Dodik, Cvijanovićeva i Gajanin posjetili su i objekte na kojima se vrši utopljavanje putem projekta energetske efikasnosti, a riječ je o zgradama Filozofskog fakulteta i Rektorata/Akademije umjetnosti.

Zajedno s njima bili su ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar finansija Zora Vidović, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, kao i Unije studenata Srpske.

U Rektoratu Univerziteta je tim povodom održan sastanak kome su, osim Dodika i Cvijanovićeve, prisustvovali rukovodstvo banjalučkog Univerziteta, Rajčević, Golićeva, Vidovićeva i predstavnici studenata.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za institucije Republike Srpske veoma važno podizanje nivoa i standarda visokog obrazovanja.

Dodik, koji je danas obišao radove na izgradnji i rekonstrukciji više fakultetskih objekata Univerziteta u Banjaluci, rekao je da institucije konstantno unapređuju uslove za studiranje studenata, uslove za njihov smještaj i slično.

On je rekao da je odlična ideja da se u prostoru Univerzitetskog grada u Banjaluci izgrade novi objekti Pravnog i Ekonomskog fakulteta, što bi možda moglo biti finansirano prodajom lokacija na kojima se te obrazovne ustanove sada nalaze.

"Tako bi sve bilo na jednom mjestu, a preostaje da samo razvijamo neke potrebne usluge s ciljem da studenti i nastavno osoblje budu u uvjerenju da se nalaze u organizovanoj sredini koja pruža sve. Na kraju sve treba da se završi tako što će na današnjoj lokaciji Univezitetskog kliničkog centra /UKC/ u Banjaluci biti izgrađeni srednja medicinska škola i Medicinski fakultet, inkorporiran u UKC", rekao je Dodik.

On je rekao da je pozitivno što svi studenti koji su u Studentskom domu i završavaju godinu za godinom u roku imaju besplatan boravak, te da ga raduju inicijative da se nastavni programi visokoškolskih ustanova sporovode na stranim jezicima, što će omogućiti dolazak studenata iz drugih zemalja.

Dodik je istakao da će u Univerzitetskom gradu u Banjaluci biti završen ranije planirani specifični objekat vrtića edukativnog karaktera za studente te vrste zanimanja, iako je taj posao zaustavljen zbog nekih proceduralnih problema.

On je rekao da institucije ogromnu pažnju poklanjaju i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje se gradi Rektorat, Muzička akademija...

"Ranije je tamo izgrađen Pravni i Ekonomski fakultet, Fakultet fizičke kulture i mnogo čega drugog. Rade se i različiti objekti za Univerziteta u Istočnom Sarajevu među kojima je Šumarski fakultet u Vlasenici...", naveo je Dodik.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм