Veselo na praznik rada

Dobojski duvački orkestar obradaovao sugrađane za Prvi maj

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2022. 19:35

I ovog Prvog maja dobojski duvački orkestar sviriao je sugrađanima. Nije im bilo teško da krenu jutros u 5 i prođu od Bara do Usore. Iako zvucima truba Dobojlije bude u cik zore, topla dobrodošlica nije izostala.

"Najveselije je bilo baš prema Lipcu, Potkamen tu nas redovno dočekaju i nikako ih ne uspijemo mi probuditi nego oni već spremni čekaju nas“, rekao nam je Goran Marković, vođa orkestra.

Uranak nije kao nekada, kažu u orkestru. Mahom ih dočekuju budni, fotografišu sa prozora, i druženje tu prestaje. 

„Prije su ljudi izlazili na ulice, družili se s nama i poslije svirke malo ostajali onako družili se s ljudima, sjedili, toga više nema, brži način života niko nema vremena za to“, piča Dragan Panić, član orkestra.

Ipak, svojom muzikom još uvijek mame osmijehe na licima. posebno onim starijim sugrađanima. Vraćaju ih, pričaju, u vrijeme kada se praznik rada slavio. 

„Malo nas je obradovo, malo nas je obradovo pogotovo nas stare koji smo naučili nešto da radimo da slavimo. Nekad je se slavilo kako treba, kako, fino, izleti na sve strane“.

„Dobro super, super je ovo, malo nas je razveselilo baš na uranak“, kažu Dobojlije.

Dok ima onih koji im se vesele, oni će da sviraju. Svakog Prvog maja i Đurđevdana. Tu tradiciju njeguju više od stotiinu godina.  

Тагови: