Сарајево

Добиће по 1.000 КМ: Сјајне вијести за поједине грађане БиХ

  • Извор: Агенције
  • 14.05.2024. 16:27

Сјајне вијести стигле су данас за поједине грађане БиХ.

Наиме, Влада ФБиХ је на сједници у уторак усвојила Уредбу о исплати новчане помоћи породиљама за новорођено дијете, коју је предложило Федерално министарство рада и социјалне политике.

Овом уредбом се дефинишу корисници и услови за остваривање новчане помоћи, као и поступак за одобрење помоћи.

Помоћ се односи на једнократну исплату од 1.000 КМ по новорођеном дјетету.


Возач аутобуса нашао новчаник пун пара и вратио власнику

Возач аутобуса нашао новчаник пун пара и вратио власнику

Циљ ове уредбе је дугорочно социо-економско оснаживање породица с дјецом, те ублажавање негативних демографских трендова.

Према процјенама, око 16.000 корисника ће остварити право на ову помоћ, а у Буџету ФБиХ за 2024. годину је за ову сврху издвојено 16 милиона КМ.

Право на ову помоћ имају породиље које су родиле у периоду од 1. јануара до 31. децембра текуће године.

Уредба омогућава остваривање помоћи чак и у случају мртворођених беба или смрти дјетета у периоду подношења захтјева. У случају смрти или немогућности мајке да брине о дјетету због болести или затвора, помоћ може остварити отац дјетета.

Родитељи којима је одузето родитељско право, или чија су дјеца смјештена у хранитељску породицу или установу социјалне заштите, немају право на ову помоћ. Федерално Министарство рада и социјалне политике ће провјерити ове податке кроз службене евиденције надлежних центара за социјални рад.


Већ кренули да траже сезонске раднике: Нуде стан, храну и озбиљну дневницу

Већ кренули да траже сезонске раднике: Нуде стан, храну и озбиљну дневницу

Мајка која подноси захтјев мора бити држављанка БиХ и ФБиХ са сталним пребивалиштем у ФБиХ најмање девет мјесеци прије рођења дјетета. Помоћ се може одобрити и ако је отац држављанин БиХ и ФБиХ са сталним пребивалиштем у Федерацији, чак и ако мајка није држављанка. Ако је дијете рођено ван БиХ због здравствених разлога, помоћ се такође може одобрити.

Захтјеви за новчану помоћ се подносе путем електронске апликације на службеној веб страници Федералног министарства рада и социјалне политике.

Период за подношење захтјева траје од 1. јануара текуће године до 15. јануара наредне године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм