Нови систем

Детаљна правила за путовања у ЕУ: Погледајте шта ће сви морати да ураде

  • Извор: Б92
  • 07.10.2024. 17:34

Нови систем уласка и изласка у ЕУ ускоро ступа на снагу, тачније у новембру, а сада су из ЕУ дали детаљно објашњење како ће све функционисати.

Ради се о новом систему при путовањима односно преласку границе, о којем се већ дуже вријеме говори, а сва правила и информације о систему уласка и изласка на границама ЕУ од сада су доступне и на српском језику.

Овај систем се разликује од Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), који ће ступити на снагу касније и захтијеваће од заинтересованих путника да попуне кратак формулар.

Шта је ЕЕС?

Систем уласка/изласка (ЕЕС) је аутоматизовани ИТ систем за регистрацију држављана земаља које нису чланице ЕУ који путују на краћи боравак, сваки пут када пређу спољне границе било које од сљедећих европских земаља које користе ЕЕС систем: Аустрија, Белгија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Италија, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарска.

Систем се примјењује на вас ако нисте држављанин ЕУ и у том случају вам је потребна виза за краткорочни боравак да бисте путовали у европске земље користећи ЕЕС или вам није потребна виза за краћи боравак у европским земљама које користе ЕЕС.

Ваши уласци и изласци, односно одбијања уласка биће електронски регистровани у ЕЕС.

На Кипру и у Ирској, упркос томе што су земље Европске уније, пасоши ће се и даље ручно печатирати.

Које су предности ЕЕС-а?

Систем уласка/изласка модернизује управљање спољним границама ЕУ, постепено побољшавајући искуство за путнике.

Он идентификује особе које прекораче боравак и пружа поуздане податке о уласку, изласку и одбијању уласка.

Овај систем ће се ефикасно борити против коришћења лажних идентитета прикупљањем биометријских података.

Безбједност унутар ЕУ биће ојачана захваљујући побољшаним граничним провјерама, коришћењу електронских записа и биометријских података.

ЕЕС промовише размјену информација у реалном времену, осигуравајући да граничне власти широм ЕУ имају праве информације у право вријеме.

Процедура када прелазите границу

Ако стигнете на гранични прелаз први пут од како је примјена почела, мораћете да дате своје личне податке. Службеници пасошке контроле ће скенирати ваше отиске прстију или фотографисати ваше лице. Ове информације ће бити снимљене у дигиталном фајлу.

Ваш пасош (биометријски или небиометријски) неће бити печатиран.

Овај процес може бити бржи ако унапријед региструјете неке своје податке. То можете учинити користећи:

- намјенску опрему ("самоуслужни систем”), ако је доступна на вашем граничном прелазу; и/или

- мобилну апликацију - ако је доступна у земљи доласка или одласка.

У било којем од горе наведених случајева, доћи ћете до службеника за контролу пасоша.

Ако сте прешли границе европских земаља које користе ЕЕС више пута од како је примјена почела, ваши отисци прстију или фотографија вашег лица ће већ бити забиљежени у ЕЕС-у.

Службеници пасошке контроле ће само провјерити ваше отиске прстију и фотографију, што ће трајати краће. У ријетким случајевима, можда ће бити потребно поново прикупити и забиљежити ваше податке.

Ако посједујете биометријски пасош, моћи ћете да уђете брже преко самоуслужног система (ако је доступан на појединачном граничном прелазу). Ако ваша дигитална датотека нема никаквих препрека за путовање, обично нећете морати да идете до службеника за контролу пасоша.

На кога се ЕЕС не односи?

- Држављани европских земаља који користе ЕЕС, као и Кипра и Ирске

- Држављани који нису држављани ЕУ који имају боравишну дозволу и који су у непосредној вези са држављанином ЕУ

- Држављани који нису из ЕУ који имају боравишну карту или боравишну дозволу и који су у непосредном сродству са држављанима који нису држављани ЕУ који могу путовати широм Европе као грађани ЕУ

- Држављани који нису из ЕУ који путују у Европу као дио трансфера унутар предузећа или у сврху истраживања, студија, обуке, добровољних услуга, програма размјене ученика или образовних пројеката

- Носиоци боравишних дозвола и виза за дугорочни боравак

- Држављани Андоре, Монака и Сан Марина и власници пасоша који је издала држава Ватикан или Света столица

- Људи који су изузети од граничних провјера или којима су додијељене одређене привилегије у погледу граничних провјера (као што су шефови држава, прекогранични радници, итд.)

- Људи који немају обавезу да прелазе спољне границе само на граничним прелазима и у одређеном радном времену

- Људи који имају важећу дозволу за локални погранични саобраћај

- Чланови посаде путничких и теретних возова на међународним повезујућим путовањима

- Људи који посједују важећи документ за олакшани жељезнички транзит или важећи документ за олакшани транзит, под условом да путују возом и не искрцају се нигдје на територији државе чланице ЕУ

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.