СПЦ

Данас су Свети Козма и Дамјан, браћа љекари и чудотворци: Ево шта је добро урадити за здравље

  • Извор: Магазин новости
  • 14.07.2024. 11:15

Српска православна црква данас обиљежава мученике Светог Козму и Дамјана - свете Враче

Браћа су била љекари и чудотворци, а многе здравствене установе ове светитеље и љекаре данас славе као заштитнике своје професије.

Ови свеци се сматрају заштитницима љекарске професије. Велики број домова у Србији ове свеце обиљежава као крсну славу.

У црквеном календару празник је данас обиљежен црним словом.

Празник светих врача Козме и Дамјана обиљежава се данас у храмовима Српске православне цркве, православним домовима и многобројним здравственим установама које светитеље и љекаре славе као заштитнике своје професије.

Свети врачи обиљежавају се с увјерењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током цијеле године.

Болесници се завјетују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји вјеровање да је на овај празник добро радити тешке физичке послове, али и да се без преке потребе не излази из куће.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Свеци са ковчежићима

Светитељи Козма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лијекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

- Свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали су добрим дјелима, па добише од Бога дар исцјељења и дароваше здравље и душама и тијелима лијечећи сваку слабост и сваку немоћ - записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да је "Козма љуто замјерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата".

Ови свеци се славе два пута годишње - 14. јула када је умро Козма и 14. новембра када је умро Дамјан.

Према предању, светитељи су помагали и лијечили не тражећи за узврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као "свети безсребреници".

Тропар, гл. 8. Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцијелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцјељења, бесплатно нам га и дарујте.

Кондак, гл. 2. Благодат исцјељења примивши, здравље дајете онима који су болесни, чудотворци Козмо и Дамјане, љекари преславни, вашом посетом побиједисте демонске подвале, свијет исцјељујући чудесима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: