СПЦ

Данас славимо Светог Дионисија, вјерује се да ће се догодити чудо ако урадите једну ствар

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 07:58

Српска православна црква и њени вјерници данас славе дан Светог Дионисија Ареопагита.

Свети Дионисије Ареопагит је хришћански светитељ који се сматра једним од седамдесет мањих апостола.

Према вјеровању, поред дванаест великих апостола који су били Исусови ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповиједати Јеванђеља и ширити хришћанство. Један од њих је био и свети свештеномученик Дионисије Ареопагит.

О његовом животу остало је записано да је био грађанин Атине кога су сви вољели. Радио је као судија и био је изузетно праведан.

Након што је сазнао за апостола Павла и његове проповиједи, одлучио је да се из паганства преобрати у хришћанство. Тако је постао атински епископ, а путовао је са Светим Павлом довољно дуго и упозна све остале Христове апостоле. Послије мученичке смрти Павла, Дионисије је отишао у Галију да међу варварима проповиједа хришћанство и сам за себе жељећи такву смрт

Према легенди имао је 90 година када је ухваћен и мучен зато што није желио да се одрекне Христа. Након што му је одсјечена глава, она је према причи пала пред хришћанку Карулу која ју је сакрила и касније часно сахранила заједно са остатком тијела.

Овај светац се сматра заштитником образованих и својих оних који у свом срцу имају мјеста за Христа. Према народном вјеровању, у молитви треба да имате једну, недвосмислену жељу и уколико је добра и искрена, помоћ ће вам доћи.

Молитва Дионисију

Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, вјеру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.