Славимо пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана

Данас се треба чувати вјетра

  • Извор: Курир
  • 15.08.2024. 07:08

Српска православна црква и вјерници данас славе откриће и пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Култ Светог Стефана врло је развијен у српском народу и подигнуто је преко 40 храмова са његовим именом. Многи српски манастири данас обиљежавају славу или преславу, а међу њима су и Манастир Хопово, Липовац, Бањска, Копорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору. Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње.

Срби овог свеца називају Стеваном Ветровитим, плаше га се и поштују да им ветар не би одувао сијено, сламу, а донио разне болести. Зато се вјерује да се на данашњи дан треба чувати вјетра. Приморци данашњи празник сматрају морнарском славом, јер им Стеван Ветровити даје ветар за њихова једра.

Ево шта се десило са оцем Ламина Јамала прије него је избоден у Шпанији

Ево шта се десило са оцем Ламина Јамала прије него је избоден у Шпанији

Како каже библијско свједочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва та његова добра дјела помињу се у Светом писму Новог завјета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је огромном снагом своје вјере, својих ријечи и дјела подсјећајући на ријечи закона и пророка Старог завјета, доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико вијекова.

Због тога је међу својим ближњима имао много непријатеља, али их је увијек побјеђивао својим јасним и истинитим ријечима. Како нису могли другачије спречити његово проповедање, прибегли су, уз помоћ лажних свједока, клевети да је хулио на Бога и Мојсија, баш као што се збило и са Исусом Христом. Тако су народне духовне старјешине против Светог Стефана побуниле народ.

Оштећена возила, кровови кућа, оборено дрвеће - Невријеме у Зворнику направило велику штету

Оштећена возила, кровови кућа, оборено дрвеће - Невријеме у Зворнику направило велику штету

Као и Христа, Стефана су лажно оптужили и ухапсили. Послије хапшења, услиједило је суђење. На суђењу Свети Стефан је одлучно и разложно побијао једну по једну клевету лажних свједока. Изложио је, јасно и са великим поштовањем, цијелу историју Израиља од Аврама, који је први добио обећање о доласку Месије до Мојсија, о којем је говорио са великим страхопоштовањем и уважавањем.

Но, истина о Месији још више је разбјеснела свештеничке и народне поглаваре. У том тренутку Архиђакон Стефан је погледао у небо и рекао: "Ево, видим небеса отворена и сина човечјег гдје стоји с десне стране Бога". То је разјарило све његове судије те су Архиђакона Стефана извели из града и убили камењем.

Величанствено - Бањалучки фотограф Ведран Шевчук снимио кишу метеора

Величанствено - Бањалучки фотограф Ведран Шевчук снимио кишу метеора

Свети првомученик Стефан, који је пострадао на данашњи дан, имао је нешто више од 30 година. Његове посљедње ријечи су биле - Господе, не урачунај им гријех овај.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.