СПЦ

Данас обавезно треба изговорити ову молитву која доноси спас од невоље

  • Извор: Магазин новости
  • 30.08.2024. 15:21

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Светог Мирона, за којег се вјерује да помаже несрећним људима.

Свети Мирон важи за заштитника кротких и невиних људи који никоме нису учинили никакво зло. Вјерује се да ће им овај светитељ притећи у помоћ и спасити их сваке невоље ако у цркви запале свијећу и помоле му се овим ријечима:

"Мученик Твој Господе, Мирон, у страдању своме је примио непропадљиви вијенац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше."

Ко је био свети Мирон?

Свети мученик Мирон био је свештеник у неком мјесту у Ахаји у 3. вијеку. Потицао је из богате и угледне породице и предање каже да је био благ и кротак човјек кога су вјерници вољели, а чак и незнабошци поштовали. Међутим, у вријеме цара Декија, наступи велики прогон хришћана.

На сам Божић, војска је упала у цркву у којој је Мирон служио литургију, извела свештеника на очиглед свјетине и почела да га мучи захтијевајући да се одрекне своје вјере. Мучење овог светитеља је било страшно - прво су га спаљивали (легенда каже да га је од ватре спасао анђео који му се јавио и заштитио га), а онда су кренули да му деру кожу, дио по дио.

Мучени Мирон, без обзира што је трпио страшне болове, није поклекао и чак је у једном тренутку дограбио комад сопствене коже и њиме ударио римског судију у лице. Мирон је након тога одведен у град Кизик и тамо посјечен. Ипак, народ није заборавио доброту и благост Светог Мирона.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.