Светац

Данас је Свети Сисоје Велики, заштитник дјеце: Свака мајка треба да уради ову ствар

  • Извор: Агенције
  • 19.07.2024. 07:01

Данас је дан преподобног Светог Сисоја Великог. У нашим крајевима овај светац је изузетно поштован и цијењен од мајки и жена јер важи за заштитника дјеце и брзог помоћник у свакој невољи.

Због тога је већина обичаја који се и данас поштују у вези са дјецом. Многе мајке практикују да посте седам дана пред овај празник да би се причестиле, а овај “седмодневни пост“ је неписано правило којег се почиње придржавати све већи број мајки. Вјерује се да ће тако њихови малишани бити здрави и да ће их у животу пратити срећа.

Ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити дјецу да истрче напоље и добро покисну! 

У неким крајевима и до данас је сачувао вјеровање да је то вода коју Свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти.

Старији кажу да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају дјецу. Због тога се вјерује да данас дјеца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони бјеже и крију се.

Народ каже да ће све што роди на овај дан бити срећно и дуговечно.

Ко је био Свети Сисоје Велики?

Преподобни Сисоје Велики био је родом из Мисира у данашњем Египату и ученик Светог Антонија.

Тешким трудовима над самим собом толико је укротио себе, да је био “кротак и незлобив као јагње”. Зато му је Бог дао велику благодат, да исцјељује болеснике, изгони нечисте духове, и мртве васкрсава.

Још за живота се прочуо као исцјелитељ и чудотворац, па су многи долазили код њега по савјет и лијек. Шесдесет година је живио у пустињи.

Умро је у дубокој старости, 429. године. Дио моштију Светог Сисоја налази се у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини, пише Историјски забавник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.